cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 24., 20:21

A Big Man Band rendhagyó fellépése

2023. február 23-án újabb állomásához ért a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár és a SZMAZE „koprodukciója”, az estébe nyúlva ugyanis a nagymegyeri Big Man Band adott az alkalomhoz illő, az eseményhez hangszerelt koncertet. A 25. jubileumát ünneplő zenekar a saját dalok mellett közkedvelt és kevéssé ismert feldolgozásokat is a műsorára tűzött.

img_20230223_174839
Galéria
+9 kép a galériában
Big Man Band
Fotó: Lacza Gergely

A fellépés előtt Michnya Róbert, a csapat vezetője ismertette az együttes rövid történetét és a dalok közti felvezetésekben magukról a szerzeményekről, illetve azok és Robi meg a zenekar közötti kapcsolódási pontokról is többet megtudhattunk. Az énekes-gitáros elmesélte, hogy édesapja révén, aki magyartanár volt, ismerkedett meg a magyar irodalommal, költészettel:

Mikor egy gyerek harmadikos, és amikor édesapám hozza haza a javítani való cuccokat – emlékszem, egyszer József Attila A Dunánál című költeményét kellett leírniuk és mind a 32 gyerek leírt versszövegét el kellett olvasni –, és én voltam a »kontroll«, ami különös érzés volt. Mire a harminckettedikhez jutottam, akkor már fejből fújtam a verset.”
img_20230223_174952
Big Man Band
Fotó:  Lacza Gergely

Ami az első komolyabb zenei hatást gyakorolta Robira, az nem volt más, mint a Bergendy zenekarból akkor kilépő Demjén Ferenc első szólólemeze.

Abban az időben abszolút nem volt divatos, hogy egy frontember, egy előadó megválik a zenekarától, tehát már ez is rendhagyónak számított. Azon az albumon volt egy olyan dal, ha jól emlékszem, Demjénnek a lemezt záró dala, melynek a címe Sohase félj. Ennek a dalszövege – idézem: »Míg a föld pokol országrészein el nem tűnik a baj, / Kicsinyes panaszodról vándor, / Ne beszélj, / És sohase félj, sohase félj, sohase félj…« – annyira nagy hatással volt rám, hogy akkor jöttem rá, valójában az univerzumban, az egész világon egy annyira kis porszem vagyok, vagyunk, mi egyének, s bármennyire szeretnénk nagyot alkotni, annak ellenére csak sodródunk a szélben. Tehát soha nem a magunk bajaival kell foglalkoznunk, hanem az egész embercsoportnak vagy nemzetcsoportnak az érdekeivel”,

mesélte a zenekarvezető.

img_20230223_174356
Big Man Band
Fotó:  Lacza Gergely

Robi a zenekar és a nagymegyeri Big Man Pub megalakulásáról is beszélt:

Általában ha valamit létre kívánunk hozni, akkor előtte leülünk és iszunk egyet. Ebből adódóan lett egy zenekar és egy pub. Az utóbbit elsősorban a családnak, a feleségemnek köszönhetem, hogy »haszontalanul«, 25 évig csak nyomjuk oda az amatőr zenét, pár profival, és valójában azt kell mondani, hogy azon egy fillért nem keresünk, de a szívügyünk. Soha senkitől nem kértem rá pénzt, nem kuncsorogtam. Mostanában viszont nagyon nehéz időket élünk, és támogatás nélkül nehéz fenntartani a helyet.”

Megtudtuk azt is, hogy a Big Man Band és a King Size zenekarok a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab hangszeres kísérőiként annak idején a Jókai Napokra is elkísérték a nagymegyeri Poloska Színházat, s ott különdíjban részesültek.

img_20230223_174958
Big Man Band - közönség
Fotó:  Lacza Gergely

A változatos koncert nem maradhatott ráadás dal nélkül, és a vastaps a zenekar sikerén túl azt is jelezte, hogy az ilyen jellegű rendezvényekre igény mutatkozik.

img_20230223_174351
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.