2022. március 6., 15:26

55 éve hunyt el Kodály Zoltán

Kodály Zoltán a huszadik század egyik legismertebb magyar zeneszerzője és népzene-kutatója. Nevét együtt emlegetik Bartók Béláéval, akivel élethosszig együttműködve talán mindenki másnál többet tettek a magyarság és a környező népek népzenei hagyományainak megőrzéséért és megismertetéséért - saját szerzeményeik által is.

Kodály Zoltán
Fotó: szekesfehervar.hu

Kodály Zoltán, aki talán minden idők legnagyobb zenepedagógusa is egyben, 1882. december 16-án született Kecskeméten és 1967. március 6-án halt meg Budapesten.

A róla elnevezett és világszerte alkalmazott Kodály-módszerrel megreformálta a zene- és énekoktatást, közelebb hozva a zenei kultúrát a felnövekvő nemzedékhez.

Nélküle talán a magyar népzene se újult volna meg, vagy nem hatott volna oly nagy mértékben a könnyűzenére, hogy az oly sok embert megmozgató kórus- vagy a táncház-mozgalmat már ne is említsük.

Csak sajnálhatjuk, hogy ma már inkább csak kommersz fogyasztói zenekultúra hódít - nem kis részt az általános iskolai zeneoktatás háttérbe szorulása miatt is.

Kodály Zoltán eléggé vegyes származása ellenére (cseh-morva, flamand, lengyel ősök) a magyarság melletti kiállásra is számos példát mutatott.

Illusztráljuk egy másik zseniális zeneszerző, Szokolay Sándor által megőrzött esettel Kodály mindenkori bátor kiállását az elvárt és megkövetelt uralkodó nézetekkel szemben:

1952-ben, Kodály 60. születésnapja alkalmából a mindenható pártfőtitkár meghívta a világszerte ismert zeneszerzőt a Parlamentbe egy fogadásra, s mikor az megérkezett, Rákosi Mátyás mutatóujjával kedvesen „fenyegetve” így üdvözölte:

Ejnye, kedves Mester, mostanában sok rosszat hallok magáról!”

Mire Kodály:

Én is magáról...”

Csak a kommunista rezsimet meg nem élt fiatalabbak kedvéért jegyezzük meg, hogy egy ilyen kijelentés annak idején bárki másnak több év börtönt jelentett volna.

Az már legenda, hogy Rákosi így riposztozott:

De mögöttem áll az ÁVH (Államvédelmi Hatóság - az akkori rezsim rettegett büntetőszervezete), a rendőrség, a katonaság”.

Amire Kodály csupán ennyit válaszolt:

Mögöttem meg az egész nép”

Kodály Zoltán emlékét Felvidéken leginkább Galántán és környékén ápolják a róla elnevezett, rendszeresen - ha más nem jön közbe, háromévente - megrendezett Kodály Napok keretében, de számos más módon és intézmények által is.

Az egyik közelgő esemény meghívója:

Ködály-megemlékezés
Fotó:  Csemadok Galánta

És a híres Galántai táncok:

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.