2023. november 10., 18:50

21 kánon zenei alappal

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szerzett magyarországi támogatásból nemrég jelenhetett meg az iskolai zenei nevelést és kórustevékenységet segítő, 21 kánon zenei alappal – szlovákiai magyar költők verseire című kiadvány.

Zsákovics László
Zsákovics László
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Zsákovics László műve 21 kiválasztott költemény megzenésített változatát tartalmazza korszerű formában: a kottákhoz QR-kód tartozik, az adott kánonhoz párosuló zenei alappal.  

Mivel szakmai műhelyeinkben természettudományi tantárgyakból már több munkafüzet készült, pártoltuk, hogy legyen végre zenei kiadványunk is

– mondta Fekete Irén, a pedagógusszövetség országos elnöke hozzáfűzve, hogy szívügyüknek tartják a művészeti tantárgyak oktatását. 

Tudatában vagyunk annak, hogy a zenei nevelés mennyire fontos az alapiskolában, és milyen kevés zene szakos pedagógusunk van. De, akik vannak, azok nagyon elkötelezetten végzik a munkájukat. Ezzel a gazdag segédanyaggal segíteni szeretnénk a korszerű zeneoktatást.

Nyári egyetemeinken, évközi képzéseinken is teret adunk a művészeti ágaknak és a tehetséggondozásnak, nyári művészeti táborokat szervezünk a tanulók számára. Versmondó fesztiválokat, képzőművészeti versenyeket hirdetünk meg, de más módon is segítjük a művészeti tantárgyakat oktató pedagógusokat és az érdeklődő tanulókat. A 21 kánon zenei alappal – szlovákiai magyar költők verseire című kiadvány 350 példányban jelent meg, amelyből a teljes szervezettségű magyar alapiskoláinknak egy-egy darabot ajándékozunk. Ezt a magyar belügyminisztérium tanszer- és taneszköz pályázati támogatásának köszönhetően tehetjük meg – fejtette ki Fekete Irén.

21 kánon
21 kánon

Zsákovics László évek óta ír kánonokat, s most jött el az ideje annak, hogy meg is jelentesse műveit.

A Covid idején azon gondolkodtam, hogy az online térben hogyan taníthatók meg kánonokra a gyerekek. Nos, az általam elkészített zenei alapok hallgatása során képesek lesznek elsajátítani. A műfajában hiánypótló kötetbe került valamennyi kánonnál kétfajta zenei felvétel található.

Az egyik esetben ráéneklés történik a zenei alapra, fokozatosan bontakoznak ki az egyes szólamok, s később a zenei alap eltűnik. A másik változatban nem csendül fel ének, csupán a megzenésített vers dallama hallható. A QR-kódok megnyitása után elérhetővé válnak a kották PDF vagy JPG formátumban, valamint az audio- és videóanyagok a kellő információkkal együtt. A zenei felvételek az Örsújfalun működő ZstudyR hangstúdiómban készültek, s a felvételvezető és a hangszerelő is én voltam. Felkészítő tanárként Pfeiferlik Annamária és Balogh Rózsa, a helyi Jókai Mór Alapiskola és a Művészeti Alapiskola tanárnője, énekesként pedig a szóló- és kánonrészekben több diákjuk is közreműködött. Rajtuk kívül nagy köszönet illeti az SZMPSZ-t és az anyagi támogatót is, mert biztosították a segédanyag kiadását, valamint Kopócs Tibor képzőművész barátomat, aki vidám illusztrációkkal díszítette a kötetet, és Puskás Attilát, a QR-kódok összerakásáért és az internetes közzétételért – zárta szavait a szerző, Zsákovics László.

A kötetben Simkó Tibor, Kulcsár Ferenc, Dénes György, Keszeli Ferenc, Tóth Elemér, Varga Imre, Barak László versei mellett Zsákovics László megzenésített gyerekversei is megtalálhatók.

Megjelent a MAGYAR7 44. számában.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.