cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. szeptember 22., 14:40

Több mint szomszéd - Tóth György fotóművész kiállításmegnyitója Pozsonyban - VIDEÓ

Szeptember 21-én vette kezdetét a Több mint szomszéd – rendhagyó Magyar Kulturális Hét programsorozata, amelynek egyik kiemelt rendezvénye Tóth György fotóművész Test-Terek című kiállítása volt Pozsonyban. A megnyitót rögzítette a ma7 médiacsalád stábja, nézze velünk!

Videó:  ma7

Tóth György, Balogh Rudolf-díjas fotóművész alkotásaiban a 80-as évek végén a külső tájaktól a belső tájak felé fordult. Felfedezte a maga számára a többszörös expozíciót, a mozgás és az idő integrálásának olyan eszközét, amelyet a festészetben a futuristák fedeztek fel. A gyors egymásutánban többször exponált kép a negatívon finom elmozdulásokat rögzít, a kontúr bizonytalanná, ködössé válik az arc; és a jellegzetes mozdulat fázisokra való lebontása láthatóvá teszi az elillanó pillanatot, megragadja magát az időt.
 

A kiállítás kurátora, Erdész László művészettörténész, a szentendrei Erdész Galéria tulajdonosa, aki rendelkezésre bocsátotta a kiállításon megtekinthető nagyszerű alkotásokat, és így ez a rendkívül izgalmas kiállítás megvalósulhatott Pozsonyban.

Erdész László kiemelte, hogy

a világ 10 legnevesebb fotóművésze közül 5 magyar: André Kertész, Brassaï, Munkácsi Márton, Lucien Hervé és Robert Capa.

Ennek a generációnak egyik jeles képviselője Tóth György, aki a világ számos nagy múzeumában állított már ki. Egyik alkotása például Szentpéterváron van kiállítva az orosz fotóművészeti múzeumban. Az említett képből három példány létezik, és ennek egyik darabja éppen a pozsonyi kiállításon tekinthető meg.

Emellett a látogatók a kiállításon megtekinthetik Tóth György egyik legismertebb alkotását - az Emese (1995) című képet, amely a valaha legdrágábban elkelt magyar kortárs fotónak számít.

Nézze velünk a kiállítás megnyitóját, amelyet a ma7 médiacsalád stábja rögzített!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.