2020. február 12., 16:04

Nagy segítség a Felvidéknek az óvodafejlesztési program

A magyar kormány által 2016-ban meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program nagy része már megvalósult, és 2021 decemberével lezárul. A Felvidéken már több mint 140 felújított óvodát adtak át, a már jóváhagyott pályázatok alapján összesen 175 intézmény megújulását finanszírozza Magyarország, és 5 új intézmény épül majd. Bár ezt a szlovák kormánynak kellett volna támogatnia, ennek ellenére Magyarországon úgy hiszik, ez a befektetés a magyar jövőbe, ezért segítik a határon túli magyar intézmények megújítását. A cél az, hogy a Kárpát medence területén a korábbi 48 ezerről 60 ezerre növekedjen a magyar óvodába járó gyerekek száma. Nemrégiben Bősön összefoglalták a program eddigi eredményeit, ahol forgatott a ma7 médiacsalád SzóBeszéd műsorának stábja is. Nézze velünk az itt készült összefoglalót!

Videó:  ma7

Magyarországról az elmúlt három évben összesen 12 milliárd forint támogatás érkezett óvodafejlesztés céljából a Felvidékre, ami több, mint 37,5 millió euró. Mondhatnánk azt is, hogy mindezt Szlovákiának kellett volna befektetnie az óvodák felújításába,

de az elmúlt 30 év tapasztalata alapján a magyar óvodák fejlődése enyhén fogalmazva "nem szlovák nemzeti érdek", azaz nem támogatandó cél.

Ez csak azért nem megfelelő szemlélet a szlovák kormányok részéről, mert az itt élő lakosok magánszemélyként és vállalkozóként is itt fizetnek adót, az itthon elköltött pénzük 20%-a pedig szintén a szlovák államkasszát gazdagítja a befizetett forgalmi adó formájában. Fizetünk, de ellenszolgáltatást ezért nem kapunk vissza arányosan. Politikus legyen a talpán, aki ezt eredményként tudja eladni nekünk, az pedig vessen magára, aki ezt a maszlagot beveszi.

Faramuci helyzet, annyi bizonyos, de azt is mondhatnánk, hogy szinte minden településen, ahol magyar óvoda van, ott ennek megújítását a magyar állam fizette. Vannak települések a szórványvidéken, ahol már magyar óvoda évek, vagy évtizedek óta nincs, ott pedig újak épülnek, hogy a magyar gyermek magyar intézménybe járhasson. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztésekért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, ez egy jó befektetés a magyar jövőbe.

A program összefoglalóján sok fontos információ hangzott el arról, hol tart a program és vajon már látható-e, milyen hozadéka volt a befektetésnek. A Szóbeszéd legújabb műsorában szakemberek, önkormányzati vezetők, programirányítók és politikusok mondják el, mit adott a felvidéki magyarság számára a program. Nézze velünk, nem bánja meg!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.