2020. október 12., 16:16

Milyen tanácsokkal látja el a minisztert a Szlovákiai Agrárkamara elnöke? Patasi Ilonával beszélgettünk - VIDEÓ

A SzóBeszéd stúdiójának vendége ezúttal Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, akit nemrégiben Ján Mičovský, a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kinevezett tanácsadói testületébe. Vajon melyek a legégetőbb megoldandó problémák a mezőgazdaság területén, és mely ágazatokat kellene megerősíteni ahhoz, hogy a hazai mezőgazdaságban növekedjen az önellátás mértéke? 

Videó:  ma7

A korábbi mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterek is működtettek tanácsadói testületet, azonban ezen testületek tagjainak kilétét nem hozták nyilvánosságra. Ján Mičovský ezzel a hagyománnyal szakított, amikor nyilvánosságra hozta a nemrégiben összeállított tanácsadói testületének névsorát.

A testületnek tagja lett Patasi Ilona, akinek több évtizedes szakmai tapasztalata jó irányban is befolyásolhatja a minisztérium jövőbeli munkáját.

A kívülálló szemével nézve talán különös, hogy a két szlovákiai agrárkamara elnöke korábban nem voltak tagjai tanácsadói testületeknek, miközben ők tartják a kapcsolatot a gazdálkodókkal és a legjobban ismerik a mezőgazdaságban lévő problémákat.

A tanácsadói testület dolga többek között véleményezni a készülő rendeleteket és törvénytervezeteket, valamint tanácsokkal ellátni a minisztert a támogatási rendszer kialakítása során.

Patasi Ilona szerint a jelenlegi miniszter a kormány többi tagjához hasonlóan nagy kihívásokkal áll szembe, hiszen az ország fennállása óta még ilyen rendkívüli helyzetben nem kellett tárcát átvenni és irányítani. Ennek ellenére az elmúlt 5 hónap során történt már pozitív elmozdulás több területen is.

Jelenleg az egyik legnagyobb feladat az, hogy az elkövetkezendő hét éves periódusban milyen területekre érkezik majd az uniós támogatás.

A beszélgetésben sok fontos információ hangzik el a támogatási rendszerről és a mezőgazdaság előtt álló feladatokról, kihívásokról, a hazai termékek piaci helyzetéről. Tartson velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.