2020. augusztus 27., 11:10

Mátyusföldi gyerektáborok kavalkádja volt a nyáron - VIDEÓ

A Mátyusföldön ezen a nyáron is sok gyerek táborozott a vakáció alatt. A nyári táborok alkalmat nyújtottak arra, hogy a gyermekek szórakozzanak, játszva tanuljanak egy olyan tanév után, amelynek második félévét teljes mértékben elsöpörte a koronavírus. A munkába járó szülők örültek a lehetőségnek, hogy gyermekeik táborozhatnak, hiszen a szabadságukat jórészt felhasználták a karantén időszaka alatt, így a nyári időszakban gondot okozott a gyermekek elhelyezése. Persze fontos szempont az is, hogy a gyermek hasznosan töltse szabadidejét. A ma7 stábja és forgatott a mátyusföldi nyári táborokban, nézze velünk az ebből készített összefoglalót!

Videó:  ma7

Forgatásaink során a Galántai járás négy nyári táborában jártunk.

A zsigárdi kistérségi kézműves tábort a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál keretén belül rendezték meg. Nádszegen már több mint egy évtizede szervezi meg a Csemadok a saját nyári táborát, amely a hamisítatlan falusi nyár élményét nyújtja a gyermeknek. A felsőszeli „öreg iskola” udvarán és épületében évek óta a Galánta és Vidéke Társulás tartja meg hagyományos tematikus nyári táborát, amelynek ezen a nyáron a magyar hősök voltak a fókuszában. A tallósi Big Family Ranch lovastábora is nagyon népszerű annak ellenére, hogy újdonságnak számít a régióban. A gyerekek élvezik az igazi vadregényes táj nyújtotta szabadságot és megtanulnak gondoskodni a háziállatokról.

Zsigárd – kistérségi kézműves tábor

A zsigárdi Kaszás Attila Tájházban aktív kulturális és közösségi élet folyt a nyáron. A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál első állomása volt a kistérségi kézműves tábor. A szépen és korhűen berendezett tájház már tizenharmadik éve ad méltó otthont a kistérségi kézműves tábornak, ahova az egész mikrorégióból érkeznek foglalkozásvezetők és gyerekek.

Kiss Marika, főszervező, táborvezető fáradhatatlanul tevékenykedett szorgos segítőivel együtt. Tízórait készítettek, gyermekkincseket csodáltak, rendezkedtek, szervezkedtek és játszottak a táborlakó gyerekekkel. Marika elmondta, hogy

az első napon mindig kevesebben vannak a táborban, ilyenkor átlag harminc-harmincöt gyerek érkezik, keddenként aztán beindul az élet, idén is negyvenöt kis táborlakónál tartott a teljes létszám. A táborba napijegyet is lehetett váltani, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Marika kiemelte, elképesztő munka megszervezni a fesztivál táborait, rengeteg helyre kell pályázniuk és idén, a koronavírus járvány miatt bizony több helyről elapadtak az anyagi források, de azért örül annak, hogy a Kultminor, a helyi Pro Traditione polgári társulás és a község tudta támogatni a fesztivált.

Nádszeg – Csemadok tábor

A nádszegi Csemadok tábort már több mint egy évtizede szervezi meg a községi alapszervezet. A szervezet helyi vezetősége és a fiatal aktivisták lelkesen foglalkoznak a gyerekekkel, akiknek igazi hamisítatlan élményekben van részük.

A táborban több száz gyerek tartózkodik a nyár folyamán. Idén a sport aktivitásoké volt a főszerep a nádszegi Csemadok táborban.

A község légvárakat és vízi csúszdát biztosított a gyerekeknek, amely lehetőséget kicsik és nagyok egyaránt nagy kedvvel használtak ki – tudtuk meg a tábor vezetőjétől, Rózsa Beatrixtól.

Felsőszeli – GaVit tábor a magyar hősök jegyében

Mátyusföldi gyerekek százait táboroztatja az egész nyár folyamán a Galánta és Vidéke Polgári Társulás. A több turnusból álló táborsorozat színes és kreatív programokat, kellő pihenést és kirándulásokat is biztosít a gyerekeknek. A GaVit által nyújtott lehetőség a legnépszerűbb nyári táborok közé tartozik a Mátyusföldön.

Gyerekek érkeznek az egész kistérségből, míg a szülők nyugodtan dolgozhatnak, hiszen biztonságban tudják gyermekeiket a nyári szünidő alatt is. Idén a táborvezetők a magyar hősök tematikáját dolgozták fel. Különlegességnek számít a Houdini szabadulószoba, amelyet a felsőszeli öreg iskola épületében rendeztek be.

A szabadulószobában a gyerekek titkos kincseket, kártyákat, kulcsokat és rejtett bejáratokat kerestek a szabadulókód megfejtésének érdekében. A titokzatos Houdini szobát a szülők és felnőttek is kipróbálhatták a tábor családi napján, amelyet minden évben megrendeznek egy kirakodóvásárral egybekötve.

Idén a mátyusföldi illetőségű, tehetséges fiatalokból álló Paradigma együttes is fellépett a családi napon. A tábor során a táborozók kirándulást tettek a bajmóci kilátóhoz is, a táborozást pedig kis műsorral zártak. A táborvezető, Horváth Judit elmondta, a gyerekekkel való foglalatosság során a táborvezetők és segítők népes csapata is feltöltődik.

Tallós – lovastábor, Big Family Ranch

A tavalyi nagy siker után idén is kétszer szervezték meg a tallósi Big Family lovas ranchon a lovastábort. Múcska Gergő, főszervező, több rangos western lovasverseny győztese szívügyének tekinti a gyermekek minőségi oktatását, valamint a lótartás rejtelmeibe is szakszerűen bevezeti a táborozókat. A gyerekek elmesélték,

a táborban az a legjobb, hogy a szabadban lehetnek egész nap, és nincsenek kötöttségek.
A vegyes korosztályú táborozók különböző feladatokat láttak el a tábor során, a nagyobbak előszeretettel takarították az istállót, gondozták a lovakat, míg a kisebbek kézműveskedtek és játszhattak a vadregényes lovas ranchon.

A gyerekek mindenhol nagy lelkesedéssel fogadták kameránkat, és örömmel mutatták be foglalatosságaikat, meséltek a nyári táborokban szerzett élményeikről. Nézze velünk az összefoglalót!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.