2020. szeptember 12., 19:42

Ide született: Frissen, zölden

Felvidéken, Csallóköz szívében fekszik Balázsfa, az ősi Éte község határában kifejlődött községek egyike, ami királyi adományként került egy nemesi család birtokába. Ez a ma már 277 lelket számláló település sok kincset rejt, például a balázsfai harangtornyot, ami 1913-ban épült, vagy Nepomuki Szent János szobrát, de a már messziről látható háromemeletes torony, a század elején épült szeszgyár maradványa is érdekes látnivaló.

Balázsfa egyik családi házában Exupéry Kis Hercegére hasonlító Kázmér Máté szorgoskodik reggeltől estig. A 19 éves fiú korát és kortársait meghazudtoló módon mozog a kertben. Ugyanúgy ért a természet nyelvén, mint az emberekén, ha nem jobban, hiszen 3 éves korában, míg más óvodás játékautót, vagy épp focilabdát kért, Máté egy kisebb fólia után áhítozott, amit meg is kapott és gondozott nagy becsülettel.

Lelkesedése a növények és gondozásuk iránt az idő múlásával méginkább beszippantotta az egyre cseperedő Mátét, aki mindig újabb és nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Nem mellesleg meg is valósította azokat. Egyik legnagyobb kihívás számára az volt, mikor igazán egyedi módon termesztett dinnyét, mégpedig felfuttatta a növényt, csak úgy, mint az uborkát szokás. Többen kételkedtek a sikerben, ám Máté bebizonyította, nincs lehetetlen számára. 3,5 kg-os dinnyéket szüretelt a növényekkel suttogó kertész abban az évben. Senki sem értette, hogyan sikerülhetett.

Ám ha belehallgatunk a vele készült interjúba, érezhetjük, hogy ez a fiú nagyon tudja, mit szeretne, világosan látja az életét, komoly tervei vannak és még komolyabb céljai.

Talán azért született erre a világra, hogy megmutassa, van, ami előre elrendeltetett és amellett ha törik, ha szakad, kitart.

Elmondása szerint a határba járt kikapcsolódni, zene füleinek az öntözőberendezések hangja, álmai közt szerepel, hogy egyszer ő is olyanokkal rendelkezzen. Részünkről kétség sem fér hozzá, hogy Ő lesz az öntözőberendezések királya belátható időn belül, hiszen már most rendkívül sokan szeretik és fogyasztják az általa hatalmas szeretettel nevelt terméseket. Ebből pedig csak építkezni lehet, mind anyagilag, mind lelkileg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.