2020. október 10., 20:22

Ide Született: A ringen túl

Sok ezer évvel ezelőtt indult el hódító útjára az ökölvívás, nemzetközi nevén a boksz. A történelem során sokszor veszendőbe mehetett volna ez a fajta sport, hiszen volt, hogy inkább gladiátor küzdelmeket nézett a nagyérdemű, majd a kereszténység bejövetelével évszázadokra kiütötték a ringből.  Az 1700-as években viszont újjáéledt, majd újabb közel 200 év kellett ahhoz, hogy a ma ismert ökölvívás alapjait lefektessék, mint például menetszám korlátozás, szünetek bevezetése, kötelező bokszkesztyű használat.

Az új korszak kezdetét 1892-re datálják, hiszen akkor szállt ringbe James Corbett, az új szabályok képviselője a kesztyűt nem viselő John L. Sulliventtel, a régi korszak legnagyobb és utolsó bajnokával. A boksz népszerűsége egyre növekedett, az emberek megkedvelték, sőt rajongani kezdtek a sportágért és a sportolókért. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy a boksz egy látványos és izgalmas sportágnak számít, fegyelemre és tiszteletre nevel, valamint a kitartó munka megtanít a türelem és az alázat fontosságára. Ezeket a képességeket pedig az élet minden területén kamatoztatni lehet.

A kitartás és a küzdés tökéletes mintapéldája Kovács Tamás vagy ahogyan a legtöbben ismerik „Tomi KID”, aki a világ-és az Európa-bajnoki címével beírta magát a boksztörténelembe.

Az Ide született című sorozatunk következő részében ringbe szálltunk vele, ám ezúttal nem a kiütés volt a cél, hanem az, hogy egy kendőzetlenül őszinte beszélgetés során megismerjük Tomi KID azon arcát, amely sokak számára lehet ismeretlen.

A jó hangulatú beszélgetés során többek között arra is fény derült, hogy mennyire volt kikövezve édesapja sikerei után az útja, mennyi munka van abban, ha valaki világbajnok lesz és mi jelenti számára a sikert és a boldogságot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.