2020. március 18., 19:19

Hogyan csökkenthetjük a koronavírus-válság okozta szorongást?

A koronavírus-járvány mindannyiunkra szokatlan lelki terhet rak. Hogyan viseljük el a rendelkezések miatt érzett szorongást és a rengeteg információ hatására kialakuló félelemérzést és bizonytalanságot? A SzóBeszéd vendége ezúttal Ágh Dávid klinikai szakpszichológus és terapeuta, aki többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt, valamint számos olyan tanácsot osztott meg velünk, amelyek segítségével higgadtak és racionálisak tudunk maradni ebben a bonyolult időszakban.

Videó:  ma7

A koronavírus a válságkezelő intézkedések bevezetése óta a mindennapi életünkre is közvetlen hatással van, beleértve a lelki egészségünket is. Vannak, akik jobban, mások kevésbé aggódnak, de az állandó bizonytalanság biztosan mindenkire hatással van. Stúdióvendégünk, Ágh Dávid klinikai szakpszichológus és terapeuta a beszélgetés során elmondta, hogy

az emberek irracionális gondolkodását és szorongását főként az okozza, hogy nem megfelelően történik az információközlés a koronavírussal kapcsolatban, valamint számos olyan hír lát napvilágot, amelyeknek nincs valóságalapja. Fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag megbízható forrásból informálódjanak és semmiképp se keltsenek pánikhangulatot, mert az nem vezet semmi jóra.

 

Azt is hangsúlyozta, hogy a lehető legtöbbet kommunikáljunk az idősebb rokonainkkal, nyugtassuk meg és segítsük őket, ha szükséges, hiszen köztudott, hogy a vírus rájuk jelenti a legnagyobb veszélyt.
A jó kommunikáció kulcsfontosságú a gyermekeknél is, akik ugyan kevésbé vannak veszélyben a járvány idején, azt viszont biztosan érzékelik, hogy valami történik a nagyvilágban, hiszen anyu, apu otthon van, az utcán pedig maszkkal takarják el a szájukat az emberek, amely megrémítheti őket.

Egy biztos, ha megpróbálunk racionálisan állni a helyzethez és megfogadjuk a szakértő tanácsait, könnyebben át tudjuk vészelni ezt a nehéz időszakot.

Nézze velünk a SzóBeszéd legújabb adását!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.