Gazdaságfejlesztési és vállalkozásfejlesztési tájékoztató előadásssorozaton forgattunk

2020. február 23., 13:00
ma7

Szlovákia egyre büszkébb arra, mennyire erős a gazdaságai ereje, a valóság azonban délről nézve teljesen más képet fest. Bár nem elhanyagolható, ha az ország egyes régiói jól teljesítenek, mert ez is kihat a gyengébben teljesítőrégiók lakosságának helyzetére, mégis leginkább azt érezzük meg a bőrünkön, ha a régió, ahol élünk fejlődik és erősödik. Sajnos már tényként kell elfogadnunk, hogy az egykor legerősebb gazdasági erővel rendelkező déli területek a rendszerváltás óta folyamatosan gyengülnek, hiszen az itt befizetett adóink az északi területeket erősítették. Az elmúlt hetekben több helyszínen is zajlottak gazdaságfejlesztési fórumok, amelyek azt vázolták fel, van-e megoldás a déli régiók felzárkóztatására. Mi a bősi rendezvényen forgattunk, nézze velünk az itt készült összeállítást.

Videó: ma7

A fórumokon elsősorban vállalkozók, gazdasági szakemberek és polgármesterek voltak jelen, akiket érdekel, van-e kitörési lehetőség az elsorvasztott déli régiók felvirágoztatására. A fórumon elhangzott, egyre nyilvánvalóbb, hogy a kiemelt gazdasági és mezőgazdasági gazdaságfejlesztési pályázatok nyertesei szinte kizárólag az ország középső és északi területeiről pályáztak, a déli régióba szinte semmi nem jutott. Ide legfeljebb magyarországi segítséggel jutottak gazdaságfejlesztési támogatások,  miközben a déli régiókban vállalkozók is a szlovák költségvetésbe fizetik be az adóikat. Ez a helyzet tarthatatlan, hangsúlyozták a fórum előadói.

Olyan alapvető változásokra van szükség, hogy a regionális fejlesztésekről ne Pozsonyban, hanem az adott régiókban, például a megyéken szülessen döntés. Lassan lecsengenek az Európai Uniós hét éves regionális operatív fejlesztési programok, és a 2021-2027 közötti időszak programjainak előkészítése során már most meg kell tervezni, milyen célkitűzéseket szeretnénk támogatni.

A Magyarországról érkező Baross-program elbírálása épp ezekben a hetekben zajlik, ennek erőssége, hogy csupa olyan vállalkozás kapott támogatást, amely az elmúlt 30 évben soha nem jutott gazdaságfejlesztési támogatáshoz.

A legfontosabb két terület, amit fejleszteni kéne, az mezőgazdaság és a feldolgozóipar, valamint a turizmus, hiszen a déli régióknak erre vannak a legjobb adottságai.

Nézze velünk a SzóBeszéd legújabb adását!

Kövesse facebook oldalunkat is!

SzóBeszéd