2020. november 21., 18:00

Féktelen sikerek: Új epizóddal jelentkezik az Ide született, médiacsaládunk felvidéki tehetségeket bemutató műsora

Az autóversenyzés öt perccel az első autó előtt született. Nem túlzás az állítás, hiszen két évvel az automobil hivatalos megszületése előtt már elkészült az első versenyautó, amely ellenfél nélkül győzött, eredménye mégis mérföldkő volt az autózás történetében. A verseny célja az volt, hogy bebizonyítsák, az 1884-ben épült kocsi minden más közlekedési eszköznél gyorsabb. Vagyis, korabeli mércével komoly tét forgott kockán. Győzelme után megkezdődhetett az automobil, valamint az automobilsport világhódító útja.

A versenyt eleinte nem sportcélokra használták, hanem a járművek megbízhatósági tesztjére. Az első hivatalos autóversenynek az 1894. július 22-én megrendezett Párizs–Rouen versenyt tartják, itt elsősorban nem a stopper ellen kellett küzdeni, hanem azt az autót keresték, amely a leginkább alkalmas a közúti közlekedésre: könnyen irányítható, nem méregdrága az üzemeltetése, és nem jelent az utasok számára az elfogadhatónál nagyobb veszélyt.

Ekkor ismerték fel, hogy a tömegek szórakoztatására is alkalmas. Miután pedig az autóversenyek a lehető legjobb reklámot jelentették az egyes márkáknak, hamarosan megindult a versenysport fejlődése is.

20.és 21. század egyik legnépszerűbb sportágává vált, amelyek során nem csupán a sofőrök, de gyártók, csapatok is versenyeztek. Számtalan fajtája közül a Formula–1-et kíséri a legnagyobb figyelem mindmáig, a helyszíneken több tízezres, a televízió előtt milliós nézőközönséggel.

Az első Forma1-es egyéni világbajnokságot 1950-ben rendezték meg, már akkor együléses, egyemberes kocsikban száguldottak a versenyzők. Az olasz származású Nino Farina volt a sportág első hivatalos világbajnoka.


A kezdeti versenyektől mára már eljutottunk odáig, hogy nem is kell autóba ülnünk ahhoz, hogy világbajnokok legyünk, úgy, mint Bánki Bence, aki jelenleg az e-sport világában a verhetetlen kategóriába tartozik.

Másik felvidéki büszkeségünk Kántor Tünde, aki nem csupán neme, de kora miatt is hatalmas meglepetése volt a versenyeknek. Gyerekként sorra nyerte az aranykupákat és nem ismert megálljt. Sikert sikerre halmozott, eljutott egészen odáig, hogy felkínálják neki a Forma1-ben való részvételt is.


Arról, hogy mi kellett ennek a két fiatalnak ahhoz, hogy eljussanak idáig, kizárólag kameráink előtt meséltek. Abban mindketten egyet értettek, hogy alázat és kitartás nélkül a tehetség mit sem ért volna. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.