2020. december 6., 18:00

A szokások és hagyományok azért fontosak, mert megtartó és személyiségformáló erejük van - VIDEÓ

A pogányság és a hit világáról, karácsonyi szokásokról és máig élő hagyományokról, az advent és a karácsony örök üzenetéről. Advent második vasárnapján Danter Izabella néprajzkutató és Nagy Olivér evangélikus lelkész volt a ma7 médiacsalád Ünnepváró c. műsorának vendége.

Videó:  ma7

Rendkívül gazdag a karácsonyi ünnepkör hagyományvilága Felvidéken is.

Danter Izabella több olyan napot is kiemelt, amelyek a pogány világból, vagy éppen a hit világából hagyományozódtak ránk, mint például az András-nap, a Mikulás vagy Luca napja. 

Nagy Olivér lelkész pedig elmondta, hogyan férhet meg ez a két világ egymás mellett.  

A hagyományoknak akkor van értelme, ha azokat megtöltjük tartalommal, mégpedig olyan tartalommal, amely hitünkben erősíthet meg bennünket.''

Az advent nem csupán a vallási év kezdete, a paraszti gazdaság szempontjából is mérföldkő volt, hiszen ekkorra már megtörténtek a betakarítások, így nagyobb hangsúlyt kaptak a benti munkák. Az asszonyok varrtak, tollat fosztottak, takarítottak, míg a férfiak az egész évben használt szerszámkészletet javítgatták, hogy megalapozzák a következő év bőségét.

Bőségben pedig akkor vagyunk, ha velünk az Isten, márpedig velünk van, még ezekben a nehéz időkben is, mikor oly sokan kerültek kilátástalan helyzetbe.
A szokások és hagyományok azért fontosak, mert megtartó és személyiségformáló erejük van, gyökereket és tartást adnak.

- vélekedett Danter Izabella.

Mi az idei advent és karácsony üzenete? Tartsanak velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.