magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 30., 18:00

A Vízsodorta históriák ezúttal Nagykeszi történeteit tárják elénk - VIDEÓ

Csónakunk Nagykeszi mellett fogott partot. A Vízsodorta históriák soron következő epizódjai a közel ezer lakosú csallóközi falu föld- és vízrajzi, valamint helytörténeti sajátosságait mutatják be.

Videó:  VKL stúdió
Az első rész lenyűgöző légi felvételei mellett Valesius Antal Jánosról és báró Fehérváry Gézánéról mesélnek a helyiek, közben az idős János bácsi háromnegyedes kabátjának története fellazítja és megvidámítja a tények és adatok miatti feszességet.

Lencsevégre került egy ősi kehely, melyet a keszi reformátusok méltán őriznek olyan nagy büszkeséggel, de hírt kapunk olyan természetvédelmi területekről is, melyekről ezidáig talán még a csallóközi ember sem hallott.

A második rész első harmada a világháborúról valamint a magyarok Csehországba való kitelepítéséről ad hírt.

Különösen a cseh tanítónőről szóló kis történet megható. Az árvízvédelem fejlődésével, a kiskeszi zsilippel és a belvizek lecsapolásának előnyeivel folytatódik a második epizód.

Néhány perccel később a keszi emlékezők valamint a digitalizált régi, kopott fényképek kísértetiesen hozzák a szemünk elé az 1965-ös árvíz komor valóságát.

Videó:  VKL stúdió
 A Nagykeszin lejátszott jelenetek, illusztrált történetek statisztáinak száma bőven meghaladta a százhúszat, közülük harmincan kisgyerekek voltak.

Nézzék velünk az első két részt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.