cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 18., 18:00

Ne hagyjuk veszni a régmúlt idők húsvétjait! - VIDEÓ

Húsvéthétfőhöz, vagy másnéven vízbevető hétfőhöz rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik, ma már azonban az emberek többsége nem követi és nem őrzi aktívan ezeket a szokásokat, hagyományokat. Az Ünnepváró című műsorunk legújabb adásában arra kerestük a választ, hogy vajon mi az, ami még él, mi az, ami még megmenthető ezekből a hagyományokból, és vajon ami eltűnik, mennyire teszi szegényebbé népi kultúránkat. Stúdióvendégünk ezúttal Csepi Zsuzsa népművelő és hagyományőrző, illetve Csörgei Tünde, a Csaplár Benedek Művelődési Központ programszervezője volt.

Manapság az emberek többsége már nem helyez akkora hangsúlyt a húsvéti ünnepekre, mint régen, még annak ellenére sem, hogy ez a legnagyobb keresztény ünnepünk. Ezeket a napokat egyre több család tölti inkább kirándulással vagy a rokonok látogatásával. Ha összevetjük a gyermekkori emlékeinket és a ma élő hagyományokat, sajnos kijelenthetjük, hogy nagyon sok népi hagyományunk kikopott a köztudatból.

Stúdióvendégeink hatalmas lelkesedéssel idézték fel a múltbéli szokásokat, hagyományokat és mélységes sajnálatukat fejezték ki, hogy a fiatalabb generáció többsége már nem élheti át azokat a közösségépítő tevékenységeket, amelyek évekkel ezelőtt még színesebbé tették ezt az ünnepet.

Elveszítettünk valamit. A jó közösséget, mulatozást meg az együtt játszás örömét.

- hangsúlyozta Csepi Zsuzsa.

Csörgei Tünde szerint azonban nincs még veszve minden, hiszen megfelelő példamutatással és tenniakarással életben tarthatjuk a népi hagyományainkat, sőt akár újra is éleszthetjük az elveszettnek hitt szokásainkat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.