magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. március 28., 18:00

Mai nappal kezdődik az a hét, ami átformálta a világot - VIDEÓ

Virágvasárnap, a nagyhét kezdete. Ezen a napon a kereszténység Jézus diadalmas Jeruzsálembe való bevonulását ünnepli, mikor földi királyhoz méltó módon köszöntötte őt a nép. Pálmaágakat és saját ruháikat terítették elé. Európában pálmaágak híján barkát szentelnek és körmeneteket tartanak ezen a napon. A jelenlegi helyzetre való tekintettel azonban ezek a szokások elmaradnak. Mi is online kapcsoltuk stúdióvendégeinket, Szanyi Mária néprajzkutatót, akivel a népszokások és hagyományok felől világítottuk meg a virágvasárnapot, valamint Várszegi Asztrik püspök úr elmondta, milyen üzenete is lehet húsvétnak a jelenlegi világjárvány idején.

Virágvasárnap a kettőségek ünnepe. A szentmisék alkalmával a barkaszentelés a már említett krisztusi bevonulást idézi fel, ám ezen a napon olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót is.


A már megszentelt barkának földöntúli erőt tulajdonítottak, két nézőpont is kialakult, egyfelől voltak, akik megették a barka vigágát a betegségek elkerülése érdekében és a bőség jelképeként néztek rá, másfelől voltak házak, ahova nem lehetett bevinni, nehogy megszaporodjanak a legyek és rovarok.

A virágvasárnapi különleges néphagyományok közé tartozik a kiszehajtás, amely a tél, s vele együtt minden rossznak, betegségnek, bajnak látványos, szimbolikus értékű, tárgyban kifejezett elmulasztása.

A villőzés a következő népszokás, amit virágvasárnap apropóján meg kell említeni.

A villőzés jellegzetes virágvasárnapi leányszokás Zobor alján. A zoborvidéki magyar falvakban virágvasárnap a kiszehajtás után a lányok feldíszített, villőnek nevezett fűzfaágakkal sorra járták a házakat. A villőágakat felszalagozták, esetleg kifújt tojásokkal díszítették. Énekük végeztével a gazdasszony letört egy kis gallyat az ágról és “Mind menjetek férjhez!” szavakkal megveregette a lányokat.

Várszegi Asztrik pedig a hit szemszögéből világított rá virágvasárnap és húsvét fontosságára. Azt, hogy milyen különleges is ez a nap, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egész egyházi évben csak egy nap van, amikor két evangéliumi szakaszt is felolvasnak a szentmisében, ez pedig a virágvasárnap. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.