2021. október 11., 18:00

Vajon tényleg "zöldek" az elektromos járművek? - Utánajártunk - VIDEÓ

Miközben az autóipar egyre nagyobb mértékben áll át elektromos meghajtásra, a vevőknek nem sok hiteles információjuk van arról, mi vár rájuk a fosszilis üzemanyagok akkumulátorra cserélése után. A téves információkat szerettük volna röviden áttekinteni és tisztázni, ebben volt a segítségünkre Onódi János, a dióspatonyi székhelyű Mobility & Innovation cég igazgatója.

A Mobility & Innovation elnevezésű cég egy teljesen más szemszögből közelíti meg az autóbusz-gyártást, üvegszálas technológiával készülő, teljesen kompozit autóbuszok gyártásával foglalkozik.

Az alapkoncepciónk az, hogy olyan modern és kifejezetten alternatív hajtásra tervezett buszcsaládot gyártsunk és tervezzünk, amely a legújabb technológiai igényeknek is eleget tud tenni." 

- hangsúlyozta Onódi János, a cég igazgatója.

Jó hír, hogy globálisan egyre elterjedtebbek az elektromos autók, csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsátást. Az Európai Unió javaslata alapján 2035 után már csak zéró károsanyag-kibocsátású járműveket lehetne eladni, ami egyben azt is jelentené, hogy teljesen megszűnne a benzines és a dízeles autók értékesítése. Ráadásul a nagy autógyártók sorra jelentik be, hogy a következő évtizedekben folyamatosan állnak át arra, hogy kizárólag elektromos modelleket gyártsanak.

Stúdióvendégünk a beszélgetés során azt is hangsúlyozta, hogy egy autó nem attól lesz környezettudatos, ha "telepakoljuk" akkumulátorokkal, bizonyos gyártók esetében ez csupán egy jól irányzott marketingfogás.

Az én személyes véleményem, hogy különböztessük meg azt, hogy egy autó mennyire zöld és mennyire nem. Attól még, hogy valami elektromos és van benne egy csomó akkumulátor, az én szemléletemben nem zöld

. - mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.