2021. február 2., 20:00

Ön sem tudja, milyen betegellátásra számíthat a járvány idején? – beszélgetés Horváth Zoltán orvossal - VIDEÓ

Hiába a lezárás, hiába a tesztelés, ennyien még soha nem szorultak kórházi ellátásra a koronavírus szövődményeivel. Mivel az egészségügyi intézmények a koronavírus-fertőzöttség és a túlterheltség miatt korlátozták a betegellátást, bizony megtörténhet, hogy a korábban időben feltárt egészségügyi problémák most csak késve, vagy egyáltalán nem derülnek ki. A SzóBeszéd vendége ezúttal Horváth Zoltán orvos, a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet korábbi igazgatója, akivel a koronavírus-járvány alatti betegellátásról beszélgettünk.

Egyre több olyan információ lát napvilágot, miszerint az emberek a járvány időszakában nem kapnak olyan egészségügyi ellátást, amely normális esetben járna nekik. Ez rengeteg nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a fizikai kontaktusok számának csökkenésével mind az egészségügyben dolgozók mind a betegek megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

Fokozatosan jutottunk el erre a szintre. Azok a beavatkozások, amelyek elhalaszthatók, azok halasztásra is kényszerülnek, mert egyszerűen nincs rá kapacitás. Az egészségügyi dolgozók döntő többsége manapság a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozik és az a feladatuk, hogy ezek az emberek, akik ott vannak a COVID osztályokon, megfelelő ellátást kapjanak."

– hangsúlyozta a doktor úr.

A személyes kontaktus elkerülése érdekében a háziorvosok áttértek a távgyógyításra, ami annyit jelent, hogy az orvosok telefonon veszik fel az anamnézist és megpróbálnak telefonon keresztül segíteni a beteg pácienseknek. Csupán a legszükségesebb esetekben hívják be a betegeket a rendelőbe.

A háziorvosi ellátórendszer is hatalmas nehézségekkel küzd, főleg a régiónkban. A háziorvos az első, akit a koronavírusos beteg értesít. Hatalmas nyomás alatt vannak most, hiszen naponta körülbelül 50-60 telefonhívást bonyolítanak le. És hát ugye szükség esetén a háziorvos tartja a koronavírusos betegekben a lelket.”

A beszélgetés végén a doktor úr azt is elárulta, hogy ő maga hogyan viselte a koronavírus-fertőzést, sőt üzent is azok számára, akik a súlyosbodó járványhelyzet ellenére még mindig lebecsülik a koronavírus jelentőségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.