2022. július 18., 18:00

Problémát vagy megoldást hozott a betétdíjas visszaváltási rendszer? – VIDEÓ

Január elsejétől életbe lépett a törvénymódosítás, amely értelmében elindult a műanyag palackok és fémdobozok visszaváltása Szlovákiában. A változástól azt remélik, hogy hatékonyabb lesz a palackok újrahasznosítása, a környezettudatosabb módszerhez azonban nem könnyű alkalmazkodni, tekintve, hogy a begyűjtési rendszerben akadnak hiányosságok. A témában Jákli Lászlóval beszélgettünk, aki közel húsz éve foglalkozik hulladékgazdálkodással.

Közép-Európában elsőként Szlovákiában sikerült bevezetni a rendszert, amelytől a műanyag hulladék mennyiségének jelentős csökkenését remélik. Egy palack vagy pléhdoboz betétdíja 15 cent, a visszaváltás az erre a célra rendszeresített automatáknál lehetséges. Ilyen visszaváltási pontokat a 300 m2-nél nagyobb boltok kötelesek létesíteni, az ennél az alapterületnél kisebb boltok számára a visszaváltó hálózathoz való csatlakozás önkéntes.

Utánajártunk, hogy a 300 m2-nél nagyobb alapterületű boltok kötelesek készpénzben is kifizetni a betétdíjat. A kisebb boltok kivételt élveznek a törvény alól, és dönthetnek úgy, hogy a betétdíj összegét levonják a bevásárlás árából.

Jákli László szerint a betétdíjas rendszer bevezetésének hosszútávon több negatív hozadéka lesz, mint pozitív. Elmondása szerint ez a törvénymódosítás nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb műanyag hulladék kerül a természetbe.

Miért csak az üdítős és fémdobozokat tették betétdíjassá, miért nem tették betétdíjassá például az étolajosat, amelynek újrahasznosítása költségesebb?

– tette fel a kérdést.

Véleménye szerint azt az összeget, amelyet a rendszer kiépítésébe fektettek, inkább a felvilágosításra kellett volna fordítani, mivel sokak számára még mindig nem világos, hogy mire kell figyelni a szelektív hulladékgyűjtéskor. 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.