magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. február 13., 18:01

Nem jó idők voltak, nagy volt a magyargyűlölet - VIDEÓ

A napokban kilencvenedik életévét betöltő Sztrecsko Ferenc bácsi egyik lánya szólította meg médiacsaládunkat, hogy édesapja, kora ellenére rendkívüli szellemi frissességgel bír, évek óta hetilapunk rendszeres előfizetője, főmunkatársunk, Kövesdi Károly tisztelője. 

Erről ottjártunkkor magunk is megbizonyosodhattunk. Feri bácsi éles memóriája, tűpontos leírása visszarepített minket 1947-be, Tardoskeddre, majd a marhavagonokban vele utaztunk Csehországba, megéltük vele az embervásárt, ahonnan Plaňanyba került a család egy tehetős gazdához, akinél elmondása szerint jobban ment a soruk, mint idehaza. 

Mesélt az ottani munkáról, a festői szépségű mezővárosról, végül pedig a hazatérésről. A kérdésemre, hogy mennyit gondol az akkor történtekre, generációjára jellemző választ adott: 

Nem volt időnk nekünk arra, hogy ezen siránkozzunk. Hazajöttünk és dolgoznunk kellett. 

Valóban, akkor nem volt idő elemezni és boncolgatni a traumákat, a lét volt a tét. Több alkalommal beszélgettem már idősebekkel és mindig rácsodálkozom a tiszta életszemléletükre, arra, hogy a rájuk mért csapások ellenére is megmaradtak egyenes, karakán embereknek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.