2020. december 22., 17:57

Milyen lesz a karácsony az idősotthonokban a koronavírus árnyékában? - VIDEÓ

A koronavírus hatásai az élet szinte minden területén érezhetőek. Ez alól nem képeznek kivételt a bentlakásos szociális intézmények sem, sőt az idősotthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. De vajon milyenek lehetnek a mindennapok, milyen lehet a karácsony egy nyugdíjas otthonban a koronavírus-járvány árnyékában? A SzóBeszéd vendége ezúttal Pongrácz Kálmán, a dunaszerdahelyi idősek otthonának az igazgatója, aki többek között ezekre a kérdésekre is választ adott nekünk.

Dunaszerdahelyen jelenleg két bentlakásos intézmény működik az idősek számára. A vírushelyzetre való tekintettel már a világjárvány első hullámában szinte teljesen lezárták mindkét intézményt. A nyári hónapokban volt némi enyhítés, ám a járvány második hullámának beköszöntével ismét szigorú óvintézkedések léptek érvénybe.

Kétségtelen, hogy a szociális otthon lakói számára hatalmas vigaszt nyújt, ha a hozzátartozók meglátogatják őket és ettől bizony már nagyon hosszú ideje meg vannak fosztva.

 

Az idősebb generáció számára a materiális értékek már nem jelentenek túl sokat. A szociális kontaktus az, ami a legfontosabb számukra, ennek a hiánya pedig természetesen megviseli őket. - hangsúlyozta az igazgató.

Pongrácz Kálmán emellett azt is hozzátette, hogy az egyik legfőbb feladatuk terápiás foglalkozásokat biztosítani az otthon lakói számára ezekben a nehéz időkben. Szükség esetén pedig pszichológus szakember is rendelkezésre áll az idős emberek számára.

Advent időszakában mindannyian lelkesen készülünk a karácsonyi ünnepekre: adventi koszorút készítünk, karácsonyfát díszítünk, mézeskalácsot sütünk. Idén az otthonban sajnos semmilyen közös foglalkozásra nem kerülhetett sor.

Mivel csoportos foglalkozások nem lehetnek és ez is egy fajta óvintézkedés arra, hogyha valaki esetleg beteg, az otthon többi lakóját ne fertőzze meg. Természetesen a szociális munkások ezeket a foglalkozásokat igyekeznek egyénileg megtartani, csak hát ugye így ez az individuális foglalkozás sokkal több időt vesz igénybe.”

Az igazgató úr végezetül köszönetet mondott a kollégáknak az egész évi áldozatos munkájukért és azért, hogy néha erejükön felül tesznek meg minden annak érdekében, hogy az otthon lakóinak igényeit maximálisan kielégítsék.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.