2023. február 20., 18:05

"Erre a látványra semmilyen gyakorlat nem készít fel" - a HUNOR mentőcsapat egy tagjával beszélgettünk - VIDEÓ

Nagy erejű földrengés sújtotta február 6-án Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma meghaladja a 40 ezret, a magyarországi HUNOR Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport reakcióideje bámulatos, a katasztrófától számított 30. órában már a terepen végezték a mentést. Barta-Vámos László tűzoltó alezredessel beszélgettünk, aki maga is részt vett a mentésben.

A Hunor-csapat országos ismertségre tett szert, miután tagjai akkor is folytatták a munkát, amikor számos más mentőcsapat a nehézségek miatt feladta a túlélők után való kutatást. Feladatuk ellátásában két személykereső kutya, Karma és Dexter segítette őket. Előbbit, egy hétéves malinoist tavaly hivatalosan is a világ legjobb mentőkutyájává választották. 

Fáradtságot nem ismerve mentették a túlélőket, rátermettségüket bizonyítja a tizenhét megmentett emberélet és a házikedvencek kiszabadítása. 

Hazatérésük óta számos beszélgetés készült a csapattagokkal, mi arra is kíváncsiak voltunk, ők személyesen miképp élték meg a tapasztaltakat. Ott létük alatt a pihenőidőben mennyire tudtak a regenerálódásra koncentrálni, az utórengések során mi az eljárás, mikor éppen maguk is a romok alatt vannak, illetve, hogy kapnak-e szakmai segítséget a látottak feldolgozásához. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.