2022. január 24., 18:00

Energiaválság: nagy bajban vannak a vállalatok és az önkormányzatok - VIDEÓ

Bizonyára már mindenki számára egyértelmű, hogy az utóbbi évek legsúlyosabb energiaválsága van kialakulóban Európában. Az energiaárak újabb rekordokat döntöttek, a villany- és gázszolgáltatók kétszeres, sőt nem ritkán háromszoros áron kínálják szerződéseiket. Utánajártunk, hogy az energiaárak drasztikus növekedése milyen hatással van az önkormányzatok gazdálkodására és az önkormányzatok által működtetett intézményekre és vállalatokra.

Az önkormányzatok gazdálkodását teljesen felborította az energiaárak rendkívüli megemelkedése. Orosz Csaba, Somorja város polgármestere stábunknak elmondta, hogy az energiaárak növekedése komoly hatással lesz az önkormányzat költségvetésére is, hiszen a villanyáraknál száz százalékos az árnövekedés, a gázáraknál pedig háromszoros.
Egyértelműen felmennek az árak és ez kihatással lesz a beruházásokra is. Erről senki nem tehet, én úgy gondolom, hogy igenis az állam ezt tudta volna időben kezelni és valamilyen módon szerintem járna az embereknek a kompenzáció."– hangsúlyozta.

Mészáros Péter, a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója szerint az áremelkedés azokat az iskolákat fogja igazán sújtani, amelyek eddig is anyagi problémákkal küzdöttek. Ez a probléma azonban az ő intézményüket nem fenyegeti.

Ha van egy akkora iskola mint a miénk, ahová több mint ötszáz gyerek jár, az áremelkedés azt fogja magával hozni, hogy a fenntartásra kapott pénzünk jelentős része el fog erre menni. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztésre kevesebb marad vagy talán nem is marad semmi.” – mondta.

Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója elmondta, hogy a villanyáram a második legnagyobb költségtétel a fürdő gazdálkodásában, épp ezért az áremelkedés nagy hatással lesz a fürdő költségvetésére. Bíznak abban, hogy a nyári időszakban zavartalanul tudnak majd működni, mivel ez segítene abban, hogy a stabil költségeiket le tudják fedni.

Mindenki abban bízik, hogy a járvány egy utolsó hullámmal már átsiklik felettünk és utána visszatérhetünk egy viszonylag normális kerékvágásba. Ez a dolog, ami igazán tudna rajtunk segíteni.”- tette hozzá az intézmény igazgatója.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!