2021. június 18., 17:38

Duray Miklós kapta a Pro Probitate-díjat - VIDEÓVAL

Duray Miklós vehette ma át a Pro Probitate – Helytállásért-díjat, amelyet a felvidéki magyar nemzeti közösség érdekében kifejtett közéleti tevékenységéért és helytállásáért ítéltek neki. A díjátadó Komáromszentpéteren volt. 

A díjátadón Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke köszöntötte a díjazottat és résztvevőket, majd kiemelte, hogy Duray pont egy olyan időszakban kapja a díjat, amikor a felvidéki magyarság újraegyesítése a cél. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke méltatta Duray Miklós életútját, aki fontosnak tartotta kiemelni, mennyire sokoldalú személyiségről van szó.

A makacs ellenállás szimbólumaként jellemezte Durayt, aki az első Orbán-kormány idején amolyan önálló diplomataként tette a dolgát. A helyes jelző Berényi szerint Duray Miklósra a világítótorony, amelyiknek nem kell állandóan világítania, csak akkor, ha jön a vihar, hogy mindig tudjuk, merre van a helyes irány.
Videó:  ma7
Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke

A díjazott megköszönte a kedves szavakat, viccesen úgy fogalmazott, ilyen méltatást in memoriam szoktak mondani, kameráink előtt pedig elmondta, kívülről hallgatva egészen különleges volt életpályájának állomásait életében először végighallgatnia. Duray Miklós megköszönte mindazok munkáját, akikkel élete során együtt dolgozhatott és azoknak is, akik érdemesnek tartották őt a díjra. Megemlítette, hogy a felvidéki magyarságért négyéves korában kezdett el dolgozni. A losonci kultúrházban rakta a székeket a Csemadok gyűlésre érkezőknek.

Az akkori székrakástól az itteni ücsörgésig sok idő eltelt. Nem tudom, érdemes vagyok-e a díjra, hiszen ha az ember csak azt cselekszi amit kell, azért még nem jár elismerés.

A díjátadót színvonalas kultúrműsor tette még meghittebbé.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.