lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. július 4., 18:00

Csallóköz szívében (újabb) áttörés a vizuális kétnyelvűség terén - VIDEÓ

Dunaszerdahely képviselő-testülete határozatot fogadott el arról, hogy a város kül- és belterületén a közlekedési táblák feliratai a jövőben magyarul is kikerüljenek. 

Horony Ákos, a Kisebbségi jogi és Nyelvhasználati Bizottság elnöke elmondta, hogy Dunaszerdahelyen (országelsőként) már akkor is voltak néhol kétnyelvű táblák, amikor még jogilag nem volt teljesen megengedett. A kisebbségi nyelvhasználati törvény legutóbbi módosítása azonban már kimondottan lehetőséget nyújt arra, hogy a közlekedési táblákon az úti célok és a földrajzi nevek magyarul is szerepeljenek.

Ez a törvénymódosítás áttörést jelent bizonyos értelemben, mivel Szlovákiában mindig problémát jelentett a magyar nyelvű településneveknek és földrajzi neveknek a feltüntetése a közlekedési táblákon.”

– hangsúlyozta Horony Ákos.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere szerint is nagy előrelépést jelent mindez a vizuális kétnyelvűség terén. Hangsúlyozta, hogy szeretnének jó példát mutatni az önkormányzatoknak és biztos benne, hogy a sok munka és erőfeszítés idővel meghozza a várva várt eredményt.

Ha az anyanyelvünkön olvashatjuk majd, hogy Pozsony, Komárom és egyéb települések megnevezését az útirányjelző táblán, akkor ez az ember szívét nagyobb melegséggel tölti el.”

– mondta.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.