2021. február 14., 18:00

"Egy közösség irányítása felelősségteljes döntéshozatalt is jelent.” - beszélgetés Géresi Róbert református püspökkel és Porubán Ferenc egyházgondnokkal - VIDEÓ

2020 végén tisztújítások történtek a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban. Bár a járvány miatt a gyűlések és a szavazások nem hagyományosan, hanem sok esetben online formában zajlottak, felálltak az új presbitériumok, a zsinat, megválasztották az egyházi és világi vezetőket.  Január elsejétől Ft. Géresi Róbert abaújszinai lelkipásztor személyében új püspök irányítja a felvidéki egyházkerületet, az új főgondnok pedig Porubán Ferenc tornagörgői presbiter lett. Ők voltak a Nézőpont vendégei.

Videó:  Bartók Csaba, Nagy Emese, Bartók Csongor, Szilvássy Péter, Bodnár Ottó
Éreztem a gyülekezet megszólító szeretetét. Egy közösség irányítása felelősségteljes döntéshozatalt is jelent.

– hangsúlyozta Géresi Róbert, aki számára az új tisztség elsősorban elhívást és szolgálatot jelent.

A beszélgetésben részletezzük az új egyházvezetés célkitűzéseit, feladatait, a lelkészhiány és az ökumenizmus megerősödésének kérdését.

Nem csupán a muszlim világgal való szembenállás vagy együttélés jelent kihívást a keresztyén egyházak számára, hanem azok a társadalmi változások is, amelyek 2015-től itt vannak Európában.

 - húzta alá a püspök, aki hozzá tette, hogy az egyházak érzik annak súlyát, hogy a történelmi összetartozás még hangsúlyosabban jelenjen meg.

Porubán Ferenc főgondnok elmondása szerint a református egyház és az állam viszonya aránylag korrekt.

Az egyházak támogatása a mindenkori gazdasági helyzethez igazodik, de ez csak a lelkészek fizetésére elég.

Nézze velünk a beszélgetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.