2021. augusztus 15., 18:00

Természet a művészetben - művészet a természetben - VIDEÓ

Idén immár ötödik alkalommal rendezték meg az IN SITU elnevezésű művésztelepet, amelynek legfőbb különlegessége abban rejlik, hogy a meghívott művészek az együtt töltött idő alatt közvetlen alkotói tevékenységet folytatnak a tájjal, a helyszínnel, a helyi lakosokkal és a természettel a kis-csallóközi ártérben. Az alkotásokat a Szigetköz oldalán fekvő Vajka község és annak lebilincselő környezete inspirálta.

A meghívott művészek (Aradský Richard, Csanda Máté, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Funczik Mónika, Gyenes Gábor, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka, Václav Kinga) egy hétig alkottak a természetben természetes anyagokkal, a művekről pedig videódokumentáció is készült, amelyet a vajkai községházban mutattak be a művészet szerelmeseinek.

Gyenes Gábor, a művésztelep vezetője elmondta, hogy az alkotók tájművészettel és helyspecifikus alkotásokkal reagáltak az őket körülvevő környezetre és a helyi lakosok életére.

Legfőbb céljuk az volt, hogy a résztvevők mindenképp a hellyel foglalkozzanak, lehet az a falu, lehet az a Szigetköz, de semmiképp ne hozott anyaggal dolgozzanak, hanem a helyből merítsenek inspirációt.
Ez két műfaj felé vezeti az alkotókat. Az egyik a természetművészet, amikor természetes anyagokkal dolgoznak a művészek, egyenesen a természetből és számolnak azzal, hogy ezek a művek egy idő után szétfoszlanak és megsemmisülnek. A másik műfaj pedig az úgynevezett helyspecifikus műalkotások, ami vonatkozhat egy helyi épületre vagy a helyi emberekre. - hangsúlyozta.

Az egyhetes alkotótábor során igazán különleges és egyedi alkotások születtek ismert és kevésbé ismert felvidéki képzőművészek és építészek keze által.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.