A hosszú bezártság után arteterápián töltődhettek fel a nyugdíjasok - VIDEÓ

2021. július 11., 18:20
ma7 Patócs Diana

Nehéz hónapokat tudhatnak maguk mögött a nyugdíjas otthonok lakói, hiszen a koronavírus-járvány időszakában az idős és beteg embereket gondozó intézményekre még szigorúbb óvintézkedések vonatkoztak. Évente több alkalommal is szerveznek terápiás célból különféle közösségi eseményeket, kreatív foglalkozásokat az idősotthonokban, ám a pandémia időszakában inkább az egyéni foglalkozások voltak előtérbe helyezve. A javuló járványügyi adatoknak köszönhetően ismét egy csoportos, kreatív alkotóműhelyen tölthették el az idejüket július 6–8 között a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériájába érkező nyugdíjasok.

 

A Csallóközi Népművelési Központ a „Bennünk rejlő művészet – arteterápia nyugdíjasok részére” címmel szervezett kreatív foglalkozásokat az idős emberek számára. A háromnapos rendezvényen Molnár Erzsébet a csipkeverés fortélyait, Krascsenits Dániel a kerámiák formázását, az agyaggal végzett munkát, Ozsvald Anna a selyemfestést, Izsmán Marianna a dekupázs fortélyait, Erika Sinová a dekupázst és a textilfestést, Dagmar Madarásová a vászonra festés technikáját, Láng Ingrid pedig a gyöngyfűzést, valamint a kézműves szappanok készítését mutatta be az érdeklődőknek a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum meghitt és káprázatos festményekkel ékesített galériájában.

Bertalan Mária terápiás célú foglalkozásokat szervez a dunaszerdahelyi Barátság téri idősek otthonában. Elmondása szerint az idősotthonok lakói hosszú hónapokon keresztül voltak elzárva a külvilágtól, melynek mentális következményeibe belegondolni is rossz, de sajnos muszáj mert a depresszió tünetei sokuknál megmutatkozott.

Ki merem mondani bátran, hogy leépültek attól, hogy gyakorlatilag arra voltak kényszerítve, hogy a szobán tartózkodjanak. Többen azt mondják, hogy elviselték, mert ugye az ember mindent kibír, de nagyon nehezen viselték. – hangsúlyozta.

A múltban többször is részt vettek már ilyen arteterápiás eseményen, nagyon szívesen jöttek, hiszen mindig tudnak valami újat tanulni, amely nemcsak az időseket, hanem gondozóikat is nagy örömmel tölti el.

Kövesse facebook oldalunkat is!

Múzsa