2022. október 23., 18:57

Ünnepélyes megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján Dunaszerdahelyen - VIDEÓKKAL

Dunaszerdahely Város Önkormányzata 2022. október 23-án a diktatúrák áldozatainak emlékművénél tartott ünnepélyes megemlékezést, amin a világi és egyházi méltóságokon kívül is sokan részt vettek. 

Az emlékező tömeg
Fotó: Tóth Tünde
Az emlékező tömeg

Az időjárás a reggeli órákban nem kecsegtetett semmi jóval, a hajnaltól tartó ködös időt azonban az emlékezés óráira megszelídítették a nap sugarai és kellemes októberi délutánt varázsoltak, hogy a tiszteletadás és megemlékezés felhőtlenül folyhasson a Csallóköz szívében. 

Az ünnepi perceket a dunaszerdahelyi Szent György Kórus által tolmácsolt Szózat szólamai emelték még magasabb rangra az első pillanatokban. Ezek után Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere tartotta meg köszöntőjét, amiben megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte Márvány Miklóst, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség ügyvivőjét, az egyházi és világi méltóságokat, a helyi intézmények vezetőit és a jelenlévőket. A történelmi korkép rövid vázolása után utalt arra, hogy az 56-os ifjak egységes gondolkodása, szövetsége, bátorsága és helytállása kell, hogy vezéreljen minket a jövő heti helyi és megyei választásokon is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagy lehetőség van a kezünkben. Azzal, ha magas létszámban jelenünk meg mi, felvidéki magyarok, akkor Nagyszombat megye vezetésével egy magyar embert, Berényi Józsefet bízhatunk meg. 
Videó:  ma7

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, megyeelnök-jelölt is szólt az emlékező közönséghez. Ünnepi megemlékezésében a párhuzamokat kereste. Úgy fogalmazott:

'89 óta soha nem volt olyan nagy kihívás a történelmi megemlékezés és a mindennapok között helyes, jó, vállalható párhuzamokat húzni, mint ezekben a napokban október 23-a kapcsán.

Utalt a jelenlegi háborús helyzetre, ahol kiemelte, jár az igazság Ukrajnának, de jár nekünk, magyaroknak is, éljünk a Kárpát-medence bármely területén. 

Videó:  ma7

A koszorúzáshoz a 10. számú Szent György Cserkészcsapat asszisztált.

A koszorúk elhelyezése után az emlékezés percei a Himnusz eléneklésével zárultak. 

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.