cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 28., 14:00

Újabb kapocs Magyarország és Szlovákia között. Átadták a Helembát és Ipolydamásdot összekötő hidat - VIDEÓKKAL

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a legújabb Ipoly-hidat, amely Helemba és Ipolydamásd községeket köti össze. Az új határátkelési pont Magyarország és Nyitra megye szoros, éveken át tartó együttműködésével jöhetett létre. 

Hídátadó Helembán
Fotó: Czibula Csaba

A korábbi, két települést összekötő gyalogos-kerékpáros acélhidat 2000-ben a folyón lezúduló uszadékok elmosták. 2008-ban fogalmazódott meg az igény egy új összekötő híd építésére, amely most teljesült. A mai napig 24 kilométeres kitérőt kellett tennie annak, aki Helembáról Ipolydamásdra és fordítva akart eljutni, ez mintegy fél órányi autóutat jelentett, mostantól mindez percekre és egy kilométerre redukálódik. 

Hídavatás Helembán - szalagátvágás
Fotó:  Czibula Csaba

A hídavatáson a magyar és szlovák politikai élet aktív résztvevői is jelen voltak. Ünnepi beszédet mondott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere, valamint Branislav Becík, Nyitra megye elnöke. 

A híd jelentősége nem csupán a gazdaság és turisztika fellendülésének szempontjából fontos, eszmei üzenete is fajsúlyos, mondta beszédében Rétvári Bence, aki kiemelte, hogy: 

Ma, mikor külső nyomásra az Európai Unión belül újra határellenőrzések vannak, ez a két ország megmutatja, hogy hidakat épít egymás között.''

Hozzátette még, hogy a híd a bizonyítéka annak, hogy a periférián lévő települések támogatására felhasznált uniós források mutatják, mennyire jól tudja és tudná a jövőben is hasznosítani a két ország ezeket a forrásokat.

Videó:  ma7

 Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere is a hidak szimbolikus jelentését hangsúlyozta és azt, hogy a két ország közti együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy mindkét fél fejlődni és gyarapodni tudjon, hiszen múltunk és jelenünk összeköt minket, aminek megtestesülései a hidak. 

Peter Dovhun
Szlovákia gazdasági minisztere beszédében a hidak fontosságát hangsúlyozta
Fotó:  Czibula Csaba

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere rámutatott arra, hogy a határmenti élet egy különleges élethelyzet. Az, hogy ez az élet jó vagy rossz lesz, az dönti el, hogy a határ összeköt vagy elválaszt, hogy elősegíti-e a határátkelést a tisztességes, jószándékú, hivatalos papírokkal bíró emberek számára.
Hangsúlyozta, hogy mindkét köztársaságnak stratégiai kérdés a határátkelési pontok elengedő száma, hiszen Magyarország és Szlovákia kereskedelmi kapcsolata sem elhanyagolható. 

Elmondta, hogy a 654 kilométernyi határszakaszon 2010-ben csupán 22 határátkelési lehetőség volt, ma ez a szám a híddal harminchétre nőtt, idén pedig negyvenre kerekítik. Még két Ipoly-híd átadása és egy összekötő út avatása van tervben. 

Rámutatott arra is, hogy

A két ország együttműködése az elmúlt években igazán erőssé vált, hiszen a fontos kérdésekben javarészt egyetértünk. Az az országok közti együttműködés pedig, amely ilyen gyakorlati eredményeket szül, aranyat ér.''
Videó:  ma7

A hídavatást komoly érdeklődés övezte, a szalagátvágás után szívesen beszélgettek a település lakosai a politikai élet képviselőivel. 

A helembaiak körbeveszik a hídat átadó minisztereket
Fotó:  Czibula Csaba

Az esemény hangulatát egy rövid összeállításban próbáltuk bemutatni, nézze velünk:

Videó:  ma7

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.