2022. október 28., 13:33

Új református óvodát adtak át Dunaszerdahelyen - VIDEÓVAL

A dunaszerdahelyi református óvoda épületének átadó ünnepségére a péntek délelőtti órákban került sor. Az óvoda a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program Magyarország Kormányának támogatásában, a Bethlen Gábor Alap által folyósított támogatásból épült fel. 

A szalagvágás, balról Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Görözdi Zsolt, lelkipásztor
A szalagvágás, balról Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Görözdi Zsolt, lelkipásztor
Fotó: Gerhát Máté

Az eseményen világi és egyházi tisztségviselők,  intézmények vezetői, szülők és érdeklődők is részt vettek. Az nyitott egyházi óvoda a tervek szerint jövő szeptemberben nyitja majd meg kapuit három osztállyal, amelyben osztályonként húsz kisgyermeket tudnak ellátni. Nem csupán református felekezetű kisgyermekeket várnak, hanem más felekezetűeket, vagy éppen felekezetbe nem tartozókat is. 

Az esemény Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökének áhítatával kezdődött. Hálával említette a magyar kormányt, hiszen hatalmas lehetőséget kapott ezzel a református hitközség. A kezdeti tervezett tizenkét intézmény helyett huszonnégy református óvoda és bölcsőde nyílhatott meg Felvidéken, amely a nemzeti öntudat megtartása mellett a hitélet megerősítésére is remek platformot nyújt. 

Videó:  ma7

Görözdi Zsolt, református lelkész nyitóbeszédében elmondta, hogy a református egyház 1941-ben nyerte el önállóságát. Már akkor saját intézményeket szerettek volna, ám erre várniuk kellett, de Isten mindig úgy irányítja a dolgokat, hogy az végül kedvező legyen. A lelkész szerint remek lehetőség nyílik arra, hogy az értékrendjüket megéljék a nevelés szintjén. Megmutassák és tovább adják a reformátusoknak es más felekezetűeknek is. Lehetőség a városnak is, hogy a magyar nyelvű oktatás egy modern es attraktív helyen lehessen. 

Videó:  ma7

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy Felvidék az elmúlt években megközelítőleg 13 milliárd forint értéken kapott támogatást 172 épület fejlesztésére és 30 óvoda és bölcsőde építésére. Elmondta, a gyermekek életében milyen fontos állomás az óvoda, hiszen az elmúlt hetekben készült felmérés szerint a külhoni magyarság az óvodába íratás során veszít sok gyermeket. Itt fontos, hogy megjelenjen a nemzetpolitika, a magyar nyelvű nevelés és a nemzeti öntudat ébresztése. 

Videó:  ma7

Potápi Árpád János teljes beszéde: 

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.