2020. január 27., 11:15
Frissítve: 20:18

SaS – MKÖ-találkozó: magyarok nélkül nehezen képzelhető el a kormányváltás - VIDEÓVAL

Magyar párt nélkül nem lesz jobboldali kormánya Szlovákiának, Bugár Béla pedig csalódást okozott a választóinak, ezért pártja nem jut be a parlamentbe - jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) képviselőivel folytatott csaknem egyórás munkaértekezletet követő sajtótájékoztatón. 

Sulík elmondta, a választások után egy jobboldali kormány alakításában érdekeltek, amelyben szükség lesz a magyarok képviseletére is. Kiemelte, hogy Bugér Béláék négyéves tevékenysége sokak - elsősorban választóik - számára csalódást keltett, ezért nehezen elképzelhető, hogy bekerülnek a parlamentbe. Sulík a koalíciókötést és a választások utáni együttműködést sem tudja elképzelni a Most-Híddal, mert Bugárék nem zárták ki határozottan a Smerrel való kormányzás lehetőségét.

Az SaS elnöke elmondta, pártjának is van kisebbségi programja, de szükség van a magyar képviseletre, amely pontosabban tudja képviselni a magyar igényeket. Hozzátette, a tárgyalás során az MKÖ képviselői világosan kijelentették, hogy nem lépnek kormányba a Smerrel. Ez azért fontos, mert látni kell, "a Smer mennyi rosszat tett, az elmúlt 12 évben." Szerinte a Smernek ezért "nincs keresnivalója egy tisztességes kormányban".

Sulík hangsúlyozta:

a magyarok mindig a jó oldalon álltak, kivételt képez 2016, amikor a karakter a rossz oldalra állt, és úgy is végezték.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, konstruktív párbeszédet folytattak az SaS-szel. Kifejtette, hogy a magyaroknak fontos, hogy a jó oldalon álljanak, és szükségesek hogy lecseréljék ezt a maffiaállamot, egyben megállítsák a szélsőségesek erősödését, és megakadályozzák, hogy kormányzati szerephez jussanak. 

Videó:  ma7

Simon szerint

ahhoz, hogy Szlovákiában ismét működjenek a dolgok, jogi és gazdasági reformokra van szükség. Azért tartja fontosnak, az ilyen választások előtti tárgyalásokat, mert ezzel megkönnyítik a jövendőbeli kormányalakítást.

Sulíkhoz hasonlóan kiemelte, magyar szavazatok nélkül nem lesz kormányváltás. A magyarok nem arra adtak négy éve mandátumot, hogy szavazataikkal a Smer alakítson kormányt - mondta.

A becsület nem eladó, és a jellemnek vissza kell adni a valódi értelmét 

- jelentette ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Danko szerint az MKÖ az autonómia elérésére és Szlovákia területi integritásának megsértésre törekszik, Simon elmondta, a magyar-szlovák kapcsolatokban a legnagyobb probléma maga Danko, aki a jelenlegi kormányzás sikertelenségeiről akarja elterelni a választók figyelmét.

Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke szerint aki autonómiával és a határok megváltoztatásával riogat, az mindezt kizárólag politikai célokból teszi. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az MKÖ programjában szerepel egy átfogó, kisebbség jogokat bővítő intézkedéscsomag elfogadása.

Videó:  ma7

Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője mindehhez hozzátette, az MKÖ programja az önkormányzatiság elvére épül, és nem törekszik a jelenlegi államhatárok megváltoztatására.

Az MKÖ abban érdekelt, hogy erős önkormányzatok működjenek, ahol az önkormányzatoknak nem csak feladatai vannak, hanem a forrásokat is biztosítják hozzá. Mindez fontos ahhoz, hogy felzárkózhassanak Dél-Szlovákia leszakadó térségei. A magyarokat nem kell rosszakra és jókra osztani. Nem kell félni tőlünk. Az itt élő magyarok részesei akarnak lenni a jogállamiság visszaállításának. Az MKÖ és az SaS programjai között vannak kapcsolódási pontok, amelyek jól illeszkednek egymáshoz

- mondta Bárdos Gyula.

Videó:  ma7

Sulík szerint Danko kijelentései abból erednek, hogy "saját bőrén érezte meg, mennyire mérgező a Smerrel való koalíció". A SaS elnöke szerint azért is volt fontos a mai találkozó, hogy a választók tudatosítsák, a Smernek "nullára csökkent" a koalíciós potenciálja, senki nem akar velük kormányozni, a Ficoékra adott szavazatokat tehát "ki lehet dobni az ablakon" - vélekedett, hozzátéve: a mai találkozón meggyőződött arról, hogy az MKÖ programjában sem a területi autonómia, sem a Beneš-dekrétumok nem szerepelnek.

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.