cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. október 11., 15:30
Frissítve: 2022. máj. 25. 12:22

Orbán-Heger találkozó Esztergomban: Ne hagyjuk lerombolni a bennünket összekötő hidakat - Videóval

A Mária Valéria híd újjáépítésének huszadik évfordulója alkalmából rendezett hétfői ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

orbán heger
Fotó: Czibula Csaba

A szlovák-magyar közeledés nagyon is kézzelfogható eredménye volt a második világháború végén felrobbantott párkányi Mária Valéria híd átadása 2001-ben. A híd felavatása Orbán Viktor és Mikuláš Dzurinda akkori kormányfők részéről évtizedek után újra közös vérkeringésbe kapcsolta a Duna által kettészakított régiót, megnyitva a fejlődés lehetőségét. A Mária Valéria híd átadásának két évtizedes jubileuma ezúttal is alkalmat adott egy miniszterelnöki találkozóra, most Orbán Viktor és Eduard Heger kormányfők között. Az esztergomi hídfőnél rendezett ünnepségen köszöntötte a megjelenteket Hernádi Ádám, Esztergom és Eugen Szabó, Párkány polgármestere. Az ünnepségen megjelentek felvidéki közéleti szereplők is: köztük Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.

Nagyot fordult a világ 20 év alatt

Nagyot fordult velünk a világ 20 év alatt - fogalmazott ünnepi beszédében Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. Most már féltőn rajta kell tartani a tekintetünket európaiságunkon, kereszténységünkön is.

Húsz éve még arra koncentráltunk, mit veszítettünk, ma arra kell, hogy még mit veszíthetünk, hiszen változik Európa

- emelte ki az esztergomi polgármester.

Ez már nem magyar ügy, nem szlovák ügy, ez a mi közös összeurópai problémánk, aminek megoldásához segítségünkre kell hívni minden józanságot, bölcsességet, megértést, erőt - hangsúlyozta Hernádi Ádám.

Sokan emlékeznek a 20 évvel ezelőtti eufóriára - emlékeztetett a híd újjáépítésére Eugen Szabó, Párkány polgármestere. Nagy győzelemnek nevezte, hogy 57 év után, 2001-től újra híd kötötte össze Párkányt Esztergommal. 

A polgármester hangsúlyozta,

nem elég felépíteni a hidakat, azokat meg is kell őrizni.

Szabó a kormányfők jelenlétét annak bizonyítékának látja, hogy mindketten a nemzetek közötti hidak őrzői közé tartoznak.

forró martonyi
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Martonyi János, volt külügyminiszter.
Fotó:  Czibula Csaba
Heger: Folytatni kell az együttműködést

Eduard Heger emlékeztetett arra, hogy 20 évvel ezelőtt sikerült újrateremteni az összeköttetést a Duna két partja, Magyarország és Szlovákia között. Hogyan tudjuk összekötni Európát, ha két várost nem tudunk? - idézte fel Orbán Viktor 20 évvel ezelőtti beszédét a szlovák kormányfő. Mikuláš Dzurinda akkor még kérdésként fogalmazta meg, vajon a történelem lapjaira kerül-e majd a híd újjáépítése. Heger most megválaszolta elődje költői kérdését: 

Igen! (...) A Mária Valéria híd  további sikeres magyar-szlovák projekteknek ágyazott meg.

Heger utalt a komáromi Monostori híd átadására, amely a szlovák-magyar együttműködés bizonyítéka - megvalósítása szintén nagyrészt európai forrásokból volt lehetséges.

Videó:  ma7
A két országot összekötő további tervezett hidak kölcsönösen szolgálják a polgárok érdekeit.

A V4-ek keretében további regionális együttműködésben is részt vesz a két ország - hangsúlyozta Heger. Energiahidakat is építenek, amilyen az energiahálózatok összeköttetése, segítve ezzel a szélesebb térség energiabiztonságát. Sikeres a vállalkozók együttműködése is, a két ország kereskedelmi forgalma a pandémia előtt már elérte a 10 milliárd eurót évenként.

Heger köszönetet mondott a magyar félnek, amiért segítették Szlovákia járványellenes védekezését. A kormányfő megjegyezte,

a nehéz időkben különösen nagy szükség van a jószomszédi kapcsolatokra.

Heger hangsúlyozta, a magyar oltási kampány sikere jó példát jelent Szlovákia számára is. Szlovákia és Magyarország sikertörténetként könyvelhető el az unión, illetve a V4-en belüli együttműködésben. Közösek az érdekek az illegális migráció feltartóztatásában, az unió bővítésében.

Nagyra tartja a jószomszédi kapcsolatokat, amelyből a két ország polgárai is hasznot meríthetnek.

A kölcsönös tisztelet alapján folytatni kell a gyümölcsöző együttműködést a szlovák-magyar alapszerződés szellemében

- fogalmazott a szlovák kormányfő.

Heger reményét fejezte ki, hogy a Mária Valéria híd a jövőben is mintája lesz a két ország közös sikereinek.

heger
Fotó:  Czibula Csaba
Orbán Viktor: Ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat lerombolják

Hídavatások húszéves évfordulójára nem szoktak ekkora ünnepségeket szervezni.

Többről van szó, mint egyszerű évfordulóról. A Mária Valéria híd szimbólummá vált

 - fogalmazott Orbán Viktor.

Húsz év után már másképpen látjuk a világot. Húsz éve vágytunk Európába, azt remélve, hogy minden gondunk megoldódik. Azt hittük, a nehezén már túl vagyunk. Rá kellett jönnünk, nekünk magunknak kell megharcolnunk a sikerekért.

Erősödő gazdaság, otthonunk szeretete - minket szlovákokat és magyarokat ez köti össze - hangsúlyozta Orbán.

Egészen addig jól megértjük egymást, amíg el nem kezdünk beszélni, a két nép nagyon hasonló gondokkal küzd, csak a nyelv különbözteti meg. 

A Mária Valéria híd többször is áldozatul esett a történelemnek. Két olyan ország határán áll, amely súlyos leckét vett a történelemből. Nem ellenségek, sorstársak vagyunk - fogalmazott Orbán. Túlélésünk záloga a barátság és a szövetség. Lehet egyszerre büszke európainak, vagy magyarnak és szlováknak lenni - húzta alá a magyar kormányfő.

Nincs sikeres Szlovákia sikeres Magyarország nélkül. Aki az együttműködés ellen érvel, saját maga ellen beszél.

A V4-ek képesek voltak folyamatosan gyarapodni. Jó tanítványai akarunk lenni a történelemnek,

észben kell tartanunk, kik rombolták le őket (értsd, a hidakat - a szerk. megj.). Európa jövője mi vagyunk, ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is lerombolják

- fogalmazott Orbán Viktor. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.