Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. szeptember 4., 16:20

Nagyszombat megye egyik legnagyobb beruházása, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia vadonatúj kollégiuma - VIDEÓKKAL

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia, amely két nyelven biztosítja az oktatást, az idei, 2023/2024-es tanévtől egy modern, energiatakarékos, kétemeletes, harminc férőhelyes diákszállóval gazdagodott Nagyszombat megye jóvoltából. A megyei költségvetésből mintegy egymillió eurót különítettek el az épület felhúzására. 

Az ünnepélyes kollégiumi átadás
Az ünnepélyes kollégiumi átadás
Fotó: Tóth Tünde

Az új, korszerű kollégiumot ma ünnepélyes keretek között adták át, ahol jelen volt Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Önkormányzati Hivatal oktatási osztályának igazgatója, Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere, Nagyszombat megye képviselői, a kollégiumot birtokba vevő diákok és szüleik, illetve a tanárok. 

Az átadó keretén belül a megyeelnök jelképesen átadta a diákoknak a kollégium kulcsát, akik rövid köszönőbeszéddel hálálták meg fenntartójuk, Nagyszombat megye támogatását.

A kereskedelmi akadémia kollégiuma mostanáig két olyan barak épületben működött, amelyek már elfogadhatatlan állapotban voltak. Eredetileg átmeneti megoldásnak tervezték a 1978/79-es tanévben, de hét év helyett negyvennégy évig használták ezeket a fa épületeket, így a projekt bontási munkálatokkal kezdődött, az egyik épület helyére a jelenlegi modern diákszálló került, a másik helyére pedig egy játszótér, ezzel az iskola parkja is jóval szellősebb és gyerekbarátabb lett. Az ízlésesen berendezett új épületben padlófűtés van, a tetőre tíz napelemet szereltek, amelyeket elsősorban vízmelegítésre fognak használni. 

Az iskola igazgatónője, Horváth Erzsébet úgy fogalmazott,

Évtizedek óta dédelgetett álom vált ma valóra. 
Videó:  ma7
Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke kiemelte, milyen fontos szerepet játszik ez az intézmény a felvidéki magyar oktatás életében is, hiszen nem csupán a Dunaszerdahelyi járás diákjai választják ezt az iskolát, sokan Érsekújvárból, Léváról, esetenként még távolabbról utaznak, hiszen nem sok ilyen irányultságú, kétnyelvű iskola van Szlovákiában. Kiemelte, mennyire fontos szerepet játszott a magyar megyei képviselők szavazata, mikor a szavazásra, döntésre került a sor ebben a kérdésben. 
Videó:  ma7

Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere bízik abban, hogy a színvonalas diákszálló is hozzájárul majd ahhoz, hogy több diák válassza ezt a középiskolát, ezáltal Nagymegyer méginkább bekerüljön a felvidéki oktatás vérkeringésébe. 

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.