2023. november 28., 18:45

Értékelés, tervek, víziók a gazdaságban a Szlovák Agrárkamara közgyűlésén - VIDEÓVAL

November 28-án a Szlovákiai Agrárkamara közgyűlésén sor került az elmúlt időszak gazdasági értékelésére, a kormányprogramban szereplő változások boncolgatásáre és a gazdaságot terhelő égető kérdések megvitatására. A gyűlésen részt vett Richard Takáč mezőgazdasági miniszter, akit Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke köszöntött. 

A közgyűlés megnyitója
A közgyűlés megnyitója
Fotó: Tóth Tünde

Patasi Ilona értékelésében elmondta, rendkívüli állapotok uralkodnak mostanság, amik a gazdaságra is hatnak. Beszámolójában kiemelte, nem állt be stabilizáció a gazdaságban, kivisszük a minőségi szlovák termékeket és alacsonyabb minőségűeket importálunk, valamint az emberek kedvezőtlen anyagi helyzete miatt is csökken az érdeklődés a minőségi termékek iránt. Csökken az állattartás, nőnek az adók, a földek bérei. A Szlovák Agrárkamara célja egy korrekt, barátságos, szakemberek és institúciók által körbehálózott rendszert kiépíteni. A minisztériummal közösen keresik a megoldásokat arra, miként tartsák meg a gazdaságok versenyképességét Szlovákiában. Az élelmiszerkamarával is szoros együttműködésben állnak. Fontosnak tartják, hogy a magyar nyelv is megjelenjen az országos szintű kommunikációban. Portálunknak adott interjújában a gazdák konkrét problémáira is rávilágított. 

Videó:  ma7

A mezőgazdasági miniszter szavait idézve

Normális dialógusra épített rendszert szeretnénk kiépíteni ebben a kormányban, amelyben a kommunikáció lesz az alapja mindennek.''

Céljuk, hogy teljes mértékben kihasználják az ország által nyújtott lehetőségeket arra, hogy növeljék a gazdasági tevékenységet. Gyümölcs-, zöldségtermesztésben, tejtermékek gyártásában és minden olyan területen, amelyre ez a vidék alkalmas. Szeretnék növelni az ágazatok önállósodását. Az állami költségvetésből a lehető legnagyobb forrást szeretnék megkapni, de a pénzügyminiszter nem kecsegtet sok jóval.
Azok a lépések és célok, amiket meghatároztak, olyanok, amik régen elhanyagoltak voltak. A termékárak magas összege volt a porondon beszédében. Kiemelte, Szlovákiában az élelmiszerárak magasabbak, mint a környező országokban, éppen ezért olyan szankciók lennének szükségesek, amik talán nem fognak tetszeni az üzlethálózatoknak, de a gazdák hasznára lehetnek majd.
 

  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.