2023. november 30., 19:50

Civil Napok, azaz a közösségért tenni akarók találkozója első ízben Komáromban - VIDEÓKKAL

A Civil Napok november 29-30. között első ízben került megrendezésre Komáromban. A kétnapos esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a szlovákiai magyar civil szervezeteknek és mindenkinek, aki a közösségért tenni szeretne, hogy találkozzanak, érdekes előadásokból, beszélgetésekből és egymástól tanuljanak, inspirálódjanak és együtt tervezzenek.

Műhelymunka a Civil Napokon
Műhelymunka a Civil Napokon
Fotó: Tóth Tünde
A konferencia kiemelt témája a civil szervezetek belső és külső hálózatosodása, mely vezérgondolat mindkét nap programját meghatározta.

A találkozó első napja nyitott volt különböző előadásokkal és beszélgetésekkel aktuális témákban. A második napjára munkacsoportokat szerveztek. Szakemberek hívtak meg további szakembereket és aktív szereplőket különböző témakörökben, hogy megfogalmazzák az adott téma vízióját a szlovákiai magyar közösségben és megtervezzék munkájukat az elkövetkező egy évre.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője és a Fórum Intézet projektmenedzsere, a konferencia szakmai vezetője, Lelovics Andrea portálunknak kimondottan sikeresnek értékelte az elmúlt két napot. Reméli, hogy a szlovákiai magyar civil szféra hosszútávon is tud majd profitálni ebből a találkozóból, hiszen konkrét gondolatok, javaslatok is megfogalmazódtak. 

Videó:  ma7

Tokár Géza, politikai elemző és kutató, akinek szakterülete a civil mozgalmak és a szlovákiai pártpolitika rendkívül hasznosnak és hatékonynak látja a konferenciát. Véleménye szerint a legnagyobb előrelépés a szlovákiai magyar közéletben az lenne, ha a politikum és a civil szféra közti kommunikáció fellendülne. 

Videó:  ma7

A rendezvény egyediségét az is mutatja, hogy Székely István politológus, a Magyar Kisebbség társadalomtudományi folyóirat felelős szerkesztője, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke is részt vett mindkét napon, hogy megfigyelje, Felvidéken miként működik a kommunikáció egyes szervezetek között, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a civil szervezeteknek és mennyire küzdenek az életben maradásért. Mind-mind olyan kérdés, amelyek napirenden voltak a két nap alatt és szakemberek igyekeztek felvilágosítani a résztvevőket a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. 

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.