2021. augusztus 20., 14:25

Az államalapítás ünnepén két felvidéki személyiség Pozsonyban vette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést - VIDEÓVAL

Augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén adták át az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést két felvidéki személyiségnek, tevékenységük elismeréseként. A rangos kitüntetést ezúttal Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke és Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora és a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke vehette át Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén.

díjátadó Pozsony - 2021. aug. 20.
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Czibula Csaba

Márvány Miklós, ideiglenes ügyvivő beszédében elmondta, hogy ezúttal is két olyan személyiség kitüntetésének átadásán lehetünk jelen, akik személyükben és hivatásukon keresztül erős szimbólumai és példaképei a magyarság külhoni megmaradásáért folytatott küzdelemnek.

Márvány Miklós elsőként Vörös Máriának adta át az állami kitüntetést a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes sokrétű tevékenysége elismeréseként.

Vörös Mária nagy meghatottsággal vette át a kitüntetést, majd háláját fejezte ki a Magyar Államnak, amiért odafigyel a felvidéki magyarságra. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a díj nemcsak az ő személyének, hanem az egész magyar pedagógusközösségnek szól, itt a Felvidéken.

Másrészt úgy gondolom, hogy ez a díj szól annak a pedagógusszövetségnek is, amely immár három évtizede dolgozik azért, hogy a felvidéki magyarság életben maradjon"

 - hangsúlyozta.

 

Videó:  ma7
Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora és a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke a pozsonyi magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló lelkészi szolgálata és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

Köszönőbeszédében ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez az elismerés nemcsak az ő személyének szól, hanem az egész közösségüknek, akikkel együttműködve szeretnék a magyar keresztény életet tettekre váltani Pozsonyban, és megélni a mindennapokban az isteni tanítást. Emellett azt is elmondta, hogy különösen jóleső érzéssel tölti el a tudat, hogy az államalapítás évfordulóján veheti át ezt a rangos elismerést.

Ez a nap számomra és az egész közösségünk számára nagyon fontos és jelentős, hiszen Szent István népeként tudunk ma magyarként, keresztényként ünnepelni"

 - hangsúlyozta a kitüntetett lelkipásztor.

Videó:  ma7

Forró Krisztián, az MKP országos elnöke is gratulált a díjazottaknak, majd stábunknak elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy az államalapítás évfordulóján ilyen szép díjakat vehettek át felvidéki társaink.

Nagyon fontos, hogy a Magyar Állam törődik a külhoni magyarokkal is, és fontosnak tartja a tevékenységüket. És ez nemcsak ma, augusztus 20-án mutatkozik meg, hanem szinte az egész évben"

 - mondta.

 

Videó:  ma7

A díjátadó ünnepségen elhangzott gondolatokat az alábbi videóban tekinthetik meg:

Videó:  ma7

 

 

 

díjátadó Pozsony - 2021. aug. 20.
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.