2023. november 23., 14:54

,,A TDK örök, de mindig megújul.'' Kezdetét vette a XVIII. FTDK - VIDEÓKKAL

Idén is megrendezésre kerül a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, amely a köztudatban  Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciaként él. Ezúttal Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara a fogadóintézmény, a konferenciára pedig november 23-24. között kerül sor.

FTDK

A kétnapos rendezvényre felvidéki és csehországi egyetemekről érkező magyarajkú hallgatók nevezhettek be, akik nem sajnálták szabadidejüket felhasználni arra, hogy kutatómunkát folytassanak egyéb egyetemi kötelezettségeik mellett.

Ezzel a munkával egyrészt megismerik a szakterminológiát és elsajátítják helyes használatát a köznyelvben, másrészt a munkájuk prezentálásával bizonyíthatják rátermettségüket a szakmabeliek előtt, és hasznos tanácsokat kaphatnak az egyetemi tanulmányaik mellé. 

Idén 26 nevező 27 munkáját bírálja el a szakmai zsűri, mondta portálunknak Szekeres László, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács elnöke, akik a háttérből segítik a konferencia lebonyolítását. 

Videó:  ma7

Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke több, mint negyven éve elkötelezetten munkálkodik a TDK és az OTDK magyarországi és kárpát-medencei építésén. Portálunknak elmondta, a TDK nemzetközivé válása abban is megmutatkozik, hogy a következő kiírást angol nyelven is közzé teszik majd. Kiemelte, hogy kihívást jelent számukra haladni a korral, hiszen megjósolhatatlan a felsőoktatás jövője. Erre utalt, mikor a címben szereplő gondolatot mondta, hogy 

A TDK örök, de mindig megújul. 
Videó:  ma7

Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja ámulva figyeli, miként alakulnak, változnak és szinesednek a pályamunkák. Kiemelte ennek a konferenciának a jelentőségét a felvidéki felsőoktatásban.

Videó:  ma7

 

Bartalos Réka és Mónika az FTDK frissen megválasztott koordinátorai, akik a diákok szempontjából világítottak rá a konferencia hasznosságára. Elmondták, rendkívül sok tapasztalattal és kapcsolattal gazdagodhat az, aki részt vesz ezen a rendezvényen, amit a későbbiekben bőven kamatoztatni tud. 

Videó:  ma7

Žemlička Adrián, a Selye János Egyetem hallgatója idén egy figyelemfelkeltő kérdőív-alapú témát dolgozott fel, A másnaposság megelőzése és tüneteinek enyhítése címmel, amelyben hangsúlyozza a tudatos alkoholfogyasztást, valamint a prevenciót. 

Videó:  ma7

A konferenciára hat szekcióban neveztek a hallgatók: Állam- és Jogtudományi Szekció, Humán Tudományi Szekció Irodalomtudományi Tagozat, Humán Tudományi Szekció Nyelvtudományi Tagozat, Közgazdaságtudományi Szekció, Társadalomtudományi Szekció, Biológia, Fizika, Informatika és Műszaki Tudományi Szekció. 

A két nap során különféle előadások, foglalkozások töltik ki a szekcióüléseken felüli időt. Bolemant Lilla irodalomterápiás foglalkozásán a Felnőtt gyermek kerül fókuszba, a plenáris előadáson Mező Katalin és Mező Ferenc A kreativitás időbeli aspektusai-t boncolgatja. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.