2022. október 17., 17:05

A pedagógiáról másként az I. Felvidéki Fejlesztő szimpóziumon - VIDEÓINTERJÚKKAL

A Közép-Európai Alapítvány inspirálta a Felvidéki Fejlesztő létrejöttét, aminek nem célja konkurálni a már meglevő szakmai szervezetekkel, inkább a meglévő hiányosságok orvoslására helyezik a hangsúlyt. 

A szimpózium megnyitója
A szimpózium megnyitója
Fotó: Tóth Tünde
A hiátust abban fedezték fel, hogy a szakmai képzések jó részén a középiskolai tanárok kisebb számban, nehezebb lehetőségekkel vesznek részt, holott a statisztika és a szakma is azt támasztja alá, hogy a legsérülékenyebb elemek a középsiskolák, mert szét vannak szórva, általában kisebb a diáklétszámmal rendelkeznek, valamint nagy a szlovák középiskolák elszívó hatása. 

 Kis Beáta és Menyhárt József, a projekt vezetői értékelték röviden a féléves képzést a zárókonferencián. 

Videó:  ma7
Videó:  ma7

A szimpóziumnak a Selye János Gimnázium adott otthont, az igazgató, Andruskó Imre elmondta, fontosnak tartja a folyamatos fejlődést és azt, hogy a tanárok felvegyék a ritmust a gyorsan változó világgal. 

Videó:  ma7

Az előadók egyike Mgr. Szarka Katalin, PhD, a Selye János Egyetem dékánhelyettese előadásában a fejlesztő, formatív értékelési stratégiákat boncolgatta. Elmondta, fontos, hogy a fejlesztő értékelésbe bevonják a diákokat is. 

Videó:  ma7

Dr. habil Varga László PhD, a Soproni Egyetem dékánja, egyetemi docens a reflektív pedagógiáról, a megváltozott pedagógusszerepről szóló előadásában kiemelte, hogy a gyerekek sosem úgy fejlődnek, ahogyan azt a nagykönyvek megírják. Hangsúlyozta, hogy az érzelmi intelligenciára és a társas életre való nevelésre való fókuszálást kellene középpontba állítani. Boncolgatta még a humor és a kreativitást kapcsolatát, majd az előadás végén feltette a kérdést:

Vajon szükség van-e pedagógiai kultúraváltásra? 

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.