2021. szeptember 22., 20:59

A Magyar Kormány támogatásával ismét bővült a Pozsonyi Magyar Szakkollégium – VIDEÓVAL

Szeptember 22-én ünnepélyes tanévnyitó keretein belül adták át a Pozsonyi Magyar Szakkollégium újonnan berendezett és felújított szobáit. A beruházásnak köszönhetően húszról huszonnyolcra bővült a férőhelyek száma. Az eseményre ellátogatott és köszöntőt mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

Pozsonyi Magyar Szakkollégium bővítése

Pozsony szívében elhelyezkedő intézmény 2016 óta várja azon fiatal egyetemisták jelentkezését, akik az egyetemi oktatáson felüli tudásra szeretnének szert tenni.

Az intézmény küldetése egy olyan fiatal magyar értelmiség támogatása, amelynek tagjai elmélyült szakmai ismeretekre tesznek szert. Nem egyszerűen a kollégisták együttlakását biztosítják, hanem egy olyan összetartó közösséget építenek, amely akár egy életre meghatározó élményt nyújt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára George Eliot szavait idézve köszöntötte az egybegyűlteket, majd örömét fejezte ki, amiért a vírus okozta helyzet ellenére két év után végre újra itt tudnak találkozni, újra jelenléti oktatással tudják megnyitni ezt a tanévet, és újra be tudnak számolni arról, hogy bővült ez az intézmény.

Amikor először hallottam a szakkollégium létrehozásának az ötletét, akkor egyszerre örültem is meg kételkedtem is, hogy ezt meg lehet-e tenni itt Szlovákia fővárosában, van-e valós igény erre az intézményre. És örültem annak, hogy itt a koronázó templomtól néhány száz méterre újra magyar jelenlét van, újra magyar diákok vallják meg a magyarságukat - hangsúlyozta.

 

 

Mózes Szabolcs, az intézmény igazgatója beszédében elmondta, hogy a tudást távoktatásban át lehet adni, ám virtuálisan közösséget építeni nem lehet, épp ezért bízik abban, hogy a hosszú bezártság után végre több időt tudnak majd együtt tölteni.

Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatása esélyt jelent, hogy továbbra is működni tudjon a szakkollégium.

Alapvetően az anyaországi támogatások nélkül ez az intézmény sem tudna működni, ami egyébként igaz nagyon sok más egyéb felvidéki intézményre is - mondta.

 

Szebellai Dániel 2019 óta tagja a szakkollégiumnak, saját elmondása szerint két évvel ezelőtt azért jelentkezett, mert a járvány felbukkanásával a jelenléti oktatás megszűnt, és szerette volna valamivel kitölteni az idejét, és hasznos dolgokat tanulni.

Ami a legnagyobb meglepetést okozta számára, hogy a kollégiumon belül erősebb csapatszellem működött, mint náluk az egyetemen a színművészeti osztályban.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy ez egy kis magyar sziget itt Pozsonyban - mondta.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.