2024. március 19., 18:09

A Magyar Érdemrend Érdemkeresztjeit hét felvidéki személy vehette át idén- VIDEÓKKAL

Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából hagyományosan számos magyar állami kitüntetést nyújtanak át az anyaországban és a külhoni régiókban. Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége szervezésében idén is megvalósult a március 15-i ünnepség, amelynek keretében a Magyar Köztársaság és Magyar Érdemrend Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt és Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetéseit adta át Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete. 

A magyar állami kitüntetésben részesült felvidékiek, valamint Szili Katalin és Balogh Csaba
Galéria
+35 kép a galériában
A magyar állami kitüntetésben részesült felvidékiek, valamint Szili Katalin, Hetey Ágota és Balogh Csaba
Fotó: Katona Tamás

A nagykövet elmondta, a kitüntetettek mindegyike hétköznapi hős, akik alázatosan végzik munkájukat és talán nem is értik, miért kapják az elismerést, ám példával szolgálnak az utókornak, fáklyavivők, akiket követhetünk. 

Videó:  ma7

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó első szava a köszöneté volt, hiszen elmondása szerint olyan időszakot él a felvidéki magyarság, amikor hangot kell adnia annak, hogy él, létezik és fel tudja mutatni az összefogást. Hangsúlyozta a hétvége tétjét, ami a főpróbája az EP-választásoknak is,  legyen lehetőség arra, hogy Brüsszelben is rámutasson a felvidéki magyarság, hogy fontos a kisebbségi nemzetek képviselete.

Ez a nap nemcsak március 15-re emlékezés, hanem arról is szól, mikor a kiválók közt a legkiválóbbaknak munkáját elismerjük. Azért, hogy őrzik őseik tradícióit, hogy tovább adják azt, ami közös, mert nemcsak a nyelvünk őrzi magyarságunkat, hanem, hogy tudjuk, mi az, hogy gulyás, cserkészet, matyóhímzés, vagy épp Felvidék. Ez a nap is adjon mindenki számára további erőt a küzdéshez gyerekeinkért, unokáinkért, hogy merjenek ők is 20-30 év múlva magyarnak lenni.

- mondta beszédében Szili Katalin. 

Videó:  ma7

A kitüntetettek közt volt munkatársunk, Asztalos Zoltán is, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnökségi tagja, a Szent Márton Cserkészcsapat egykori parancsnoka, akinek Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki magyar cserkészmozgalom megújításában és a cserkészvezető-képzés módszertanának kidolgozásában vállalt szerepe elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Asztalos Zoltán lerakta a vízi cserkészet alapjait, ma már ugyan nem veszi ki aktívan a részét a szervezésből, de anyagilag gyakran támogatja és a háttérből dolgozik azon, hogy a felvidéki cserkészet erős lábakon álljon.

Videó:  ma7

Danczi Mónika, a 22. Majer István cserkészcsapat alapítója, a Cserkészújság és a Cserkész Online portál szerkesztője, a Ringató program foglalkozásvezetője a felvidéki magyarság megmaradását szolgáló sokoldalú közösségteremtő tevékenységének elismeréseként szintén Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Danczi Mónika portálunknak elmondta,

hálás azoknak a szülőknek, akik rájuk bízzák a gyermekeiket, legyen szó cserkészetről, vagy a Ringató, esetleg a Cseperedő programokról. 

Videó:  ma7

Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnöke Szenc város és a környező települések magyarságának megmaradása, valamint a magyar kultúra ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Duray Rezső elmondta, komoly feladat volt megmozgatnia a felvidéki magyarságot, de a sok éven át végzett munkája bizalmat ébresztett az emberekben, amelynek köszönhetően egyre jobban átlátta a felvidéki magyarság helyzetét. Hű krónikásként elgondolkodtatja az olvasót, vajon eleget tettünk-e közösségünk megmaradásáért?

Videó:  ma7

Forró László, az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia nyugalmazott tanára, több mint négy évtizedes, a  tehetséggondozásban különösen sikeres pedagógusi pályafutása, valamint a magyar ügyek szlovákiai képviseletét elkötelezetten szolgáló közéleti tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Portálunknak a kitüntetett elmondta, egy percig sem az elismerésért végezte a munkát, hanem

azon dolgozott, hogy diákjai ne csak szakmai vonalon, hanem nemzetiségükben is tisztában legyenek hovatartozásukkal. 
Videó:  ma7

Gyurgyík László, szociológus, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának nyugalmazott docense, a Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa, a szlovákiai magyarság múltjának és jelenének szociológiai szempontú feldolgozását szolgáló több évtizedes tudományos munkája, valamint demográfiai kutatásai elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. Gyurgyík László elmondta, hogy hatalmas elismerés számára a Lovagkereszt, új erőt kapott ahhoz, hogy a továbbiakban is nyomon kövesse a népesség alakulását, változását. 

Ladányi Lajos, a Zoboralja Kht. igazgatója, a felvidéki szórványmagyarság megmaradása érdekében kifejtett közösségépítő szolgálata, különösen a kulturális élet és a magyar nyelvű oktatás megőrzését és megerősítését segítő tevékenységek elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Ladányi Lajos elmondta, Zoboralján született, ott tanulta meg, mire van szükség a megmaradásunkhoz és bízik benne, hogy a még kevésbé veszélyeztetett területeknek példaként szolgálhat az ő és a háttérben dolgozó kis közösség munkája.

Videó:  ma7

Szarka László, történész, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának oktatója, volt dékánja, a Rubicon Intézet főmunkatársa, a Magyar Kutatási Hálózat Kisebbségkutatási Intézetének volt igazgatója a történettudomány és a  kisebbségkutatás területén végzett magas szintű kutató, oktató és tudományszervező tevékenysége, valamint a szlovákiai magyar felsőoktatásban vállalt szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

Videó:  ma7

Szili Katalin gondolataival élve:

Ez a nap nemcsak a személyek kitüntetése, hanem példája is, mert minden időben kellenek azok, akik példát mutatnak és akiket követni lehet. Nyerjük vissza a tartást ahhoz, hogy ne csak a jelen mindennapjait, hanem a jövő pillanatait is szolgáljuk és magyarként éljük meg.
kituntetesek_pozsony_nagykov_marc_19_2024_ma7_00143
Galéria
+35 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.