2023. január 29., 16:02

Újabb üzlethálózatok jelennek meg a szlovák piacon

A szlovákiai kereskedelmi egységeket sem hagyta nyomok nélkül az elmúlt három év, amely előbb lezárásokat, később pedig magas inflációt hozott.

Fotó: pixabay.com

A koronavírus okozta járvány idején az élelmiszerek mellett még több bolt is nyitva maradhatott, de a kisebb szereplők jelentős része komoly kihívásokkal harcolt. Amikor a betegek száma csökkenni kezdett, úgy tűnt, ismét beindulhat a gazdaság, de az orosz-ukrán háború hatásaként az energiaárak és az infláció is az egekbe szökött.

Ennek eredménye, hogy az üzletek működtetése még drágábbá vált a magas energiaszámlák és az infláció miatt növekvő munkabérek miatt, miközben a vásárlói szokásaink is változtak. A többször kevesebbet hozzáállás jellemző a leginkább, miközben a kedvezményes termékek iránti igény folyamatosan növekszik.

Nem véletlen, hogy éppen az alacsonyabb árkategóriájú termékeket értékesítő üzletláncok kapnak versenytársat, a holland Action révén. A vállalat nem élelmiszerjellegű termékek kereskedésével foglalkozik, így a Pepco és a  KiK közvetlen konkurense lesz, amelyek nagyon népszerűek a hazai piacon. A holland vállalatnak 10 országban 2000 üzlete van.

A vásárlók 14 termékkategória több mint 6 ezer terméket találnak majd meg az üzlet polcain. A legtöbb hazai vásárló az ausztriai vásárlások során már találkozhatott a holland lánc üzleteivel, például Köpcsényben (Kittsee) a határ közelében. Az első szlovákiai üzletüket Ligetfaluban nyitják, amelyet továbbiak követnek az ország számos településén.

A másik jelentős piac, amelyre új versenytárs érkezik a drogériai termékeket érinti, ahol a Teta, 101 drogeria vagy a dm drogerie markt vélhetően a lengyel Hebével is majd megküzd a vásárlókért. A Trend hetilap információ szerint a cég a cseh, német, portugál piacon is teret akar nyerni, a szlovákiai indulását pedig már 2020-ban jelezte, de akkor a koronavírus közbeszólt.

A ruházati kereskedők között az ír Primark lehet a legnagyobb idei belépő, amely világszerte 400 üzletet működtet 70 ezer alkalmazottal, Pozsonyban is hatalmas felületen fog termékeket kínálni a vásárlóknak, méghozzá kedvező áron.

A versenytársak tehát érkeznek, elsősorban pedig az árakkal akarnak versenyezni, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben még inkább számít, hogy mit és mennyiért veszünk.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.