2022. november 27., 18:18

Tovább csökkenhet a polcokon a hazai termékek száma?

Szlovákia eddig sem tartozott az élmezőnybe a hazai termékek támogatása területén, de az infláció ezen a téren is további gondokat okozhat.

élelmiszerek
Fotó: Rajkovics Péter

Az októberi 15 százalékos infláció csak tovább fokozza a helyzetet, sok élelmiszer akár 30 százalékkal is drágább lett az elmúlt évben, amely a fogyasztók vásárlási szokásain is meglátszik.

Többször, kevesebbet. Erről a jellemző magatartásról beszélnek a nagy üzletláncok, vagyis a vásárlók ugyan többször járnak hozzájuk, de kevesebb terméket helyeznek a kosarukba. Ami további problémát jelent a nagy áruházak számára, hogy egyre többen a kedvezményes termékek mellett döntenek, amelyen kevesebb a kereskedő haszna.

A gazdasági helyzet pedig a tengerentúlon az egyik legismertebb üzletláncot, a Walmartot már cselekvésre késztette. Az amerikai sajtó ugyanis arról számolt be, hogy a lánc "rászólt" a beszállítóira, hogy nem fogja tolerálni a további áremeléseket, ugyanis ennek hatására csökken a fogyasztók vásárlása.

Természetesen nem egy médiában vállalt kijelentésről van szó, de abban a szlovákiai szakértők is egyetértenek, hogy hasonló tendencia Szlovákiát is elérheti.

Az már más kérdés, hogyan kommunikálja azt az üzletlánc a beszállítók felé, de tájainkon egyébként is csekély a hazai termékek száma, s ez éppen az ő helyzetüket ronthatja.

Elég csak megnézni, milyen támogatást kaptak a hazai mezőgazdászok a lengyelekkel szemben, s azután nem fogunk meglepődni, miért van annyi lengyel élelmiszer az üzletek pultján a szlovákiai helyett.

A hazai valóság ugyanis a termelők szerint az, hogy a vásárlók nagy része még mindig árérzékeny, s ez a jelenlegi inflációs nyomás hatására csak tovább erősödött. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.