2023. június 22., 10:48

Szakmai sikerek - a világ végén is...

A veskóci Matex Kft. fennállásának 23 éve alatt a hazai legrangosabb TOP AGRO szakmai versenyben három ízben nyerte el az első helyezést a hátrányos helyzetű térségen belüli kereskedelmi társaságok kategóriájában. Ügyvezető igazgatója, Kovács László agrármérnök pedig ezenfelül a napokban vehette át a 2022-es év agromenedzsere díjat.

agrár
Kovács László agrármérnök cége kísérleti parcelláit mutatja
Fotó: Molnár Gabriella

A negyven éve vetőmag szaporítással foglalkozó szakember a ‘80-as évek elején a helyi állami gazdaságban kezdte szakmai pályafutását. Annak megszűnése után megvásárolta az 570 hektárnyi területet és saját vállalkozásban folytatta munkáját.

A közigazgatásilag Nagykapos részét képező pár száz lelkes kis falu református templomának szomszédságában lévő cégközpontban találkoztam Kovács Lászlóval, aki örömmel mutatta meg a falu határában ma már mintegy 1800 hektárnyi területen elhelyezkedő vetőmag ültetvényeket.

Rácsodálkozom a precíz táblákra, melyeket gondolatban nyelvhatárként is értelmezek, hiszen a főút mentén, Nagymihály irányában ez az utolsó település, amelyet zömmel magyarok laknak. A szép szemektől duzzadó durumbúza kalászát elnézve, a kitüntetett agrármérnök azt mondja, ha nem lepi meg őket valamilyen szélsőséges időjárás, július elején szép termést várnak repcéből, egy héttel később pedig búzából is.

Láthatom a kísérleti parcellákat, amelyeket június 20-án több száz gazdának mutatnak meg az idén már 17. alkalommal megrendezésre kerülő termelői napon.

Az élvonalbeli nemesítők elismert fajtáinak 43 féle őszi káposztarepcéjén és 87 fajta őszi búzáján túl az idei vetőmag kínálatukban a bevált és új fajtákat is bemutatják.

A termelői napokat azzal a céllal indították, hogy bemutassák a gazdáknak, melyek azok a fajták, amelyeket a hazai piacon meglévő 500 búzafajtából eredményesen tudnak termeszteni a régió talaj-adottságaihoz alkalmazkodva. Cégük csak úgy tudja az egyes nemes fajták általuk szaporított, minden bevizsgáláson megfelelőnek minősített vetőmagjait a gazdáknak bizalommal ajánlani, ha azokat a saját kísérleti parcelláin, fajtánként 2-3 éven át teszteli.

agrár
A 2022-es év agromenedzsere Kovács László
Fotó:  Molnár Gabriella

A munkáját láthatóan szenvedélyesen szerető szakembernek megjegyeztem, nem is gondoltam volna, hogy itt, a világ végén is lehet ilyen elismert és szép sikereket felmutató vállalkozást működtetni. Hasonlóan vélekedett volt mentora is, a ma már nyugdíjas prágai nemesítő, amikor évtizedekkel ezelőtt itt járt, válaszolta Kovács László.

A hazai szakmai lapok szövetsége által frissen megítélt díjról kérdezve elárulta, hogy egyáltalán nem számított rá. Szerényen nyugtázta, hogy persze, jólesik, de a díjat a 40 fős csapatuk elismeréseként értelmezi.

A mezőgazdaság sok témáját érintő beszélgetésünk során kertelés nélkül, szomorúan nyugtázta a valóságot: lassan, de biztosan, tudatosan lehetetlenítik el az ágazatot. Az emelkedő költségek miatt egyre kisebb nyereséggel zárnak, a kérdés, hogy vajon meddig? Nagy érdeklődéssel hallgattam mindazt, amit a talajfenntartó, regeneratív gazdálkodásról mondott, amivel a környéken elsőként kezdtek foglalkozni. Még ha kis lépésekkel is, de szinte önerőből folyamatosan próbál fejlődni – abban az országban, ahol a világon egyedüli módon az állami dotációkat is megadóztatják.

Megjelent a Magyar7 2023/24. számában.            

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.