2022. február 12., 13:10

Óvatosabbak lettek a menyasszonyok

A gyakran változó járványügyi szabályok megnehezítették az esküvő- és rendezvényszervező cégek életét is. Zűrzavaros hónapok vannak az ipolysági székhelyű Pepita Wedding nevű esküvőszervező ügynökség mögött is.

Zachar Erika
Fotó: Dömötör Ede
Zachar Erika, a Pepita Wedding esküvőszervező ügynökség vezetője

Vezetője, Zachar Erika elmondta, tavaly kora nyártól egészen őszig tudtak dolgozni.

 – Nem lehettünk azonban biztosak abban, hogy amit hétfőn még szabad, az a hétvégére is érvényes lesz-e. A lagzis szezon nagy része ugyan megvalósulhatott, a lakodalmak jellege azonban megváltozott. A legtöbb rendezvénynél kisebb létszámmal dolgoztunk; sokan a határzár és a karantén, esetleg az oltás hiánya miatt nem tudtak részt venni az esküvőn – emlékezik vissza az ipolysági esküvőszervező. Elmondása szerint általánosságban kijelenthető, hogy a menyasszonyokat gyakran elbizonytalanította a járvány, óvatosabbak lettek, s többen inkább kitolták a lagzijuk időpontját az idei esztendőre.

Pepita Wedding
Fotó:  Zachar Erika

De a tapasztalat továbbra is az, hogy óvatosabban, körültekintőbben terveznek.

Elhalasztott Esküvő Kiállítások

A koronavírus-járvány előtt a Pepita Wedding rendszeresen megszervezte az Esküvő Kiállítást az év elején és kora ősszel, két helyszínen, Ipolyságon és Léván. Ezen a programsorozaton a tágabb régió olyan vállalkozói mutatkozhattak be, akik különböző esküvői szolgáltatásokkal próbálják színesíteni a szóban forgó ünnepi alkalmat, majd az azt követő mulatságot.

2021-ben ezt sem valósíthatták meg, így természetesen ma már mindenki hiányolja ezeket az alkalmakat, amelyek az esküvőre készülő pároknak és a környékbeli lagzis kollégáiknak egyaránt fontosak;

az utóbbiak esetében legyen szó akár vőfélyekről, ceremóniamesterekről, fényképészekről, hangosítókról, fodrászokról, sminkesekről, kozmetikusokról, ruhaszalonok tulajdonosairól vagy éppen virág- és ékszerboltosokról. Ezeken a rendezvényeken lehetőségük volt találkozni, kötetlenül beszélgetni, inspirálódni és tapasztalatot cserélni.

Pepita Wedding
Fotó:  Zachar Erika

 – Tulajdonképpen hosszú hónapokra teljesen leállították a működésünket, illetve korlátoztak bennünket. Sokan nem is vállalták azt a kockázatot, hogy egy esetleges következő lezárás miatt meghiúsuljon a rendezvény. A bizonytalanság okozta a legnagyobb fejtörést, hogy nem tudtuk, meddig tartanak majd a korlátozások – fogalmazta meg Zachar Erika szót ejtve arról is, hogy vállalkozásuk szerves részét képezik egyéb rendezvények, például szalagavatók, bálok díszítése is, ami az elmúlt két évben szintén kimaradt.

A fiatal párok változó igényei

A változások és az elmaradt rendezvények miatt a vállalkozás fejlesztése is bizonytalanná vált számukra. A rendezvények nélküli időszakot ezzel együtt igyekeztek hasznosan tölteni, online képezték magukat, a világhálón utánajártak az új trendeknek, s a lehetőségeikhez mérten kellékeik sorát is bővítették. Sok más mellett trendi székekkel, boldogságkapukkal és különböző vázákkal bővítették kínálatukat, hogy minél szélesebb körben megvalósíthassák a menyasszonyok elképzeléseit.

Pepita Wedding
Fotó:  Zachar Erika

– A járvány alatt rendkívül sok különleges párral dolgoztunk, hálásak is vagyunk ezért.

Az esküvővel kapcsolatos elképzeléseik javarészt nem változtak, viszont a szervezők és a szolgáltatók felé támasztott igényeik igen.

Nem egyszerű helyzet, amikor már a harmadik új időpontot kérik, miközben legalább 15(!) különböző esküvői szolgáltatóval kell egyeztetni, mindent átszervezni az időpont megváltozása miatt. Az ifjú párok elvárják, hogy a szolgáltató olyankor is türelmes és megértő legyen, ha az éppen meghozott kormányrendeletek okán hirtelen le kell fújni a lakodalmat. Egyre nehezebb volt úgy rendezni a helyzeteket, hogy annak végkimenetele mindenki számára megfelelő legyen.

A szolgáltatások kiszélesítése

Noha a koronavírus-járvány a Pepita Wedding számára komoly kihívást jelent továbbra is, a 2022-es esztendőnek mégis nagy reményekkel, eltökélten és sok-sok újdonsággal, tervvel indultak neki, mondta Zachar Erika.

– Tavaly év végén kolléganőmmel, Dian Bernadettel elhatároztuk, hogy ezt az évet (is) a magunk és szolgáltatásaink fejlesztésének szenteljük. Berni a virágkötészet és az esküvőszervezés területén mélyíti el tudását újabb és újabb tanfolyamok révén, az én feladatom pedig szolgáltatásaink bővítése lesz, hogy segítsünk az ifjú pároknak a megálmodott esküvő zökkenőmentes megvalósításában.

Pepita Wedding
Fotó:  Zachar Erika

Az elmúlt fél évben bővítettük kínálatunkat, további dekoratőrök, esküvőszervező ügynökségek vagy maguk a menyasszonyok bérelhetik ki kellékeinket. Bízunk benne, hogy az idei évben a járványügyi helyzet és a kormányrendeletek is lehetővé teszik, hogy mindkét helyszínen megvalósítsuk az Esküvő Kiállítást is.  

Megjelent a Magyar7 2022/6. számában.

   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.