2022. július 7., 18:47

Óriási vállalatfelvásárlás készül a gyógyszeriparban

Az amerikai Merck & Co. gyógyszergyár 40 milliárd dollárért vagy még többért megvásárolhatja a biotechnológiai Seagen Inc.-t - számolt be a The Wall Street Journal csütörtökön, az ügyet megismerő forrásokra hivatkozva.

gyógyszer
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

A lap által idézett források szerint a vállalatok aktívan tárgyalnak, és egyebek között a Seagen részvényének felvásárlási árát több mint 200 dollárban tervezik megállapítani. A cég árfolyama szerdán 0,9 százalékkal, 175,13 dollárra csökkent a New York-i tőzsdén.

A Merck az ügyletet a társaság negyedéves eredményének július 28-i közzétételéig akarja tető alá hozni. A tárgyalások sikeres lezárása azonban nem garantált. Megfigyelők szerint ugyanis nagy az esélye annak, hogy a piaci szabályozó hatóságok akadályt gördítenek a megállapodás elé, vagy csak komoly feltételek teljesítése esetén hagyják jóvá.

A Seagen felvásárlása lehetővé teszi a Merck számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát. A Merck legfontosabb ilyen gyógyszere a Keytruda, amiből 17,2 milliárd dollár értékben adtak el tavaly.

A Merck és a Seagen már régóta együttműködik, egyebek között az emlőrák kezelésére szolgáló terápiák fejlesztésében és kereskedelmi forgalomba hozatalában.

A Merck részvényei 21,5 százalékkal, a Seagen részvényei pedig 13,3 százalékkal erősödtek az év eleje óta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.