2023. szeptember 25., 15:59

Mennyivel növekednek az egyéni vállalkozók járulékai?

Jövő januártól a több százezer egyéni vállalkozó járulékterhe tovább növekszik. Ez ugyan minden esztendő elején így van, de a jelenlegi gazdasági helyzetben további terheket jelent, s még a legalacsonyabb bevételű vállalkozóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

euró, pénz
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Még mindig a legtöbb egyéni vállalkozó a minimális összeget fizeti mindkét biztosítóba, de ebben az esetben is közel 22 euróval több kiadásra kell számítania 2024-ben.

Az egészségügyi biztosítás összege több mint hat euróval növekszik, immáron 91,28 euró lesz. A társadalombiztosítás minimális összege 200,72 euróról 216,13 euróra emelkedik majd. 

Havonta tehát 307,41 eurót fognak legalább fizetni a vállalkozók a két biztosításra, amely minimális összeg idén 285,49 euró volt. 

Ezt az összegeket először 2024 februárjának elején kell majd a vállalkozóknak befizetniük. Ha pedig arra kíváncsi, hogy miért is emelkedik ilyen jelentős mértékben a járulékok összege, az az átlagbérhez kötött érték, amely tavaly 1304 euró volt, s amely a jelentős infláció miatt csaknem 100 euróval emelkedett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.