2022. március 29., 08:35

Kevesebb mobiltelefont vásárolunk a háború miatt?

Úgy tűnik a világban zajló események a modern eszközök piacát sem hagyják érintetlenül, legalábbis a japán lapértesülések erre utalnak.

iPhone
Fotó: unsplash.com

A nagy globális játékosok ugyanis nem szeretnek kedvezőtlen gazdasági adatokat nyilvánosan közölni, hiszen azok a részvényeik árfolyamára is súlyos hatással lehetnek, de egyes lapértesülések szerint az amerikai Apple az idén kevesebb iPhone gyártását tervezi a világpiaci helyzet miatt.

Az elkövetkező negyedévben 20 százalékkal is csökkenthetik prémium kategóriás telefonjaik gyártását, amely néhány millióval kevesebb telefont jelenthet. Ennek oka az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági helyzet és a kínai városok lezárása a járvány terjedésének megfékezése miatt.

Az amerikaiak egyébként sem feltétlenül teljesítettek új, szélesebb célcsoportnak szánt iPhone SE telefonjuk ár-érték arányban nem feltétlenül versenyképes, miközben az orosz piacról való távozásuk is hatással van tevékenységükre. Ahogy arról mi is írtunk, a technológiai cégek is igen nagy számban fordítottak már hátat az orosz piacnak. Egyebek között a Microsoft és a Panasonic felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, az Apple, az Ericsson, a Nokia és a Samsung pedig leállította a szállításokat.

Mindezek ellenére nagy kérdés, hogy az okostelefonok eladása hogyan alakul majd az idén, hiszen ezen a piacon is a koreai és kínai szereplők viszik a prímet, s az eladások jelentős része is a növekvő ázsiai piacokhoz köthető, amelyet az orosz-ukrán háború másképpen érinti mint Európát.

Az viszont már most biztos, a nagy nyugati cégek oroszországi távozását a kínai szereplők használhatják ki, viszont nagy kérdés, a belső orosz piac mennyire tud ezen a területen fejlődni a szankciók mellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.