2022. március 19., 12:00

Jócskán emelkednek jövő januártól az egyéni vállalkozók járulékai

Igaz, még csak adóbevallások leadások van elfoglalva a legtöbb egyéni vállalkozók, már azt is tudni, hogy jövő januártól mennyivel kell többet fizetniük az egészségügyi és szociális biztosítónak.

Szociális Biztosító

Még mindig a legtöbb egyéni vállalkozó a minimális összeget fizeti mindkét biztosítóba, de ebben az esetben is havi 18,40 euróval több kiadásra kell számítania 2023-ban.

Az egészségügyi biztosítás összege több mint öt euróval növekszik, immáron 84,77 euró lesz. A társadalombiztosítás minimális összege 187,78 euróról 200,72 euróra emelkedik majd. 

Egyelőre viszont még van idő felkészülni a magasabb állandó kiadásokra, hiszen ezen összegeket először 2023 februárjának elején kell majd a vállalkozóknak befizetniük. Ha pedig arra kíváncsi, hogy miért is emelkedik ilyen jelentős mértékben a járulékok összege, az az átlagbérhez kötött érték, amely tavaly 1211 euró volt, s majdnem hét százalékkal növekedett, így az ebből kiszámított járulékok is emelkedtek.

Tegyük hozzá, mindez csak akkor lesz realitás, ha a pénzügyminiszter tavaly bemutatott reformja, amely az egyéni vállalkozókat is jócskán érintené, nem kerül mégis elfogadásra, bár erre a jelenlegi helyzetben kevés az esély.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.