2022. augusztus 8., 09:19

Húszezer liter pálinka: hamisítatlan magyar tüzes víz Nádszegen

Közel negyvenfokos a nyári nappali hőmérséklet a nádszegi Esszencia pálinkafőzdében. A főzdés fiúk épp cefréznek, közben a pálinkafőző gép teljesítményét figyelik. Tizedmásodpercre ki van számítva, mit, mikor kell csinálni, hogy a végeredmény egy tiszta, illatos tüzes víz legyen. Éppen a sárgabarack szezonja van, a legfinomabb pálinka készül az üstben.

pálinka
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Andris és Dávid: az üstmesterek akcióban

Az Esszencia pálinkafőzde egy „szívem csücske” hely. Tulajdonosai – Fitos András, Császár Dávid és Kacz Péter – dolgos, jó szívű mesteremberek, a főzde hangulatából árad a baráti összetartás, a közös munka tökéletes rutinja, a levegőben pedig terjeng a hamisítatlan magyar „tüzes víz” illata. Ámulatba ejtőnek találom, hogy ezek a fiúk értve művelik a teremtésnek e formáját – tudják, hogyan lesz a földanya adta gyümölcsből a legjobb cefre, abból pedig a tökéletes, díjnyertes pálinka.

Cudar lőrét bárki elő tud állítani, de az Esszenciából a színtiszta profizmus árad, igaz magyar legények főzik az igazi jó magyar pálinkát.

Az Esszencia háza tájáról az elmúlt időben nagyon sok jó hír érkezett, pálinkáik sorra nyerik a díjakat a rangos nemzetközi és magyar versenyeken, a főzdét sikerült még egy üsttel bővíteni, az ügyfélkör szépen növekszik, Andris pedig a közelmúltban diplomázott le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen pálinkamester szaktanácsadó szakon.

Esszencia
Fotó:  Baross Róbert
Balról jobbra Császár Dávis, Fitos András és Kacz Péter
Pálinkafőzés mesterfokon

Az Esszencia pálinkafőzdét három jóbarát alapította, Nádszeg egy csendes utcácskájában, az egykori gyümölcsraktár épületében.  A főzést a tavalyelőtti szezonban kezdték meg egy kétszáz literes üsttel, mostanra már kettő, csillogó profi rézgépezet ontja magából az aromás folyadékot. Naponta átlagban hat-hét adag cefrét tudnak lefőzni. Éppen a barackszezon kellős közepén érkezem a főzdébe, Dávid nagy odafigyeléssel cefrét kever, Andris hordókat pakol a teherautóra, Petivel éppen nem sikerül összetalálkoznunk. Míg Dávid bepattan az autóba és elintézi a kiszállításokat, Andrissal beszélgetek. Közben a főzőben a nedű épp eléri a megfelelő hőfokot a lecsapoláshoz, azt is kezelni kell, minden munkaszakasznak megvan a maga szerepe.

Lassan csordogál a nyolcvanfokos barackszesz, Andris addig a legrangosabb magyar pálinkaversenyekről és a sávok besorolásáról mesél, a legutóbb Erdélyből tizenhat díjat hoztak haza a Felvidékre. Szép érmeket nyertek már szőlővel, ezzel a gyümölccsel egyébként nagyon szeretnek dolgozni, de remek díjnyertes pálinkákat főztek almából, birsből, körtéből is. Petinek pedig a sárgabarackja nyert aranyat Erdélyben.
Saját pálinkamárkája lesz a Mátyusföldnek

A közeljövőre tekintve az a céljuk, hogy saját gyümölcsből készült saját márkás kereskedelmi pálinkát tudjanak a piacra dobni. Mindemellett annyi megrendelőjük van a pálinkafőzésre, hogy nem engedhetnek meg maguknak időbeli csúszást. Reggel hattól már főzik a pálinkát, ehhez valakinek hármuk közül legalább fél hatkor a főzdében kell lenni, hiszen fel kell fűteni az üstöket. – Amikor három évvel ezelőtt elindultunk, olyan üstben gondolkodtunk, amely meg tud felelni a kisadagos elvárásoknak.

Cefrézés közben láttuk, hogy van az a kis mennyiségű cefre, amelyet a nagy főzdék nem tudnak elvállalni, vagy össze kell önteni több cefrét – meséli Andris. Viszont minél nagyobb az űrtartalma egy üstnek, annál hatékonyabban tudják az időt kihasználni. A fiúk hosszú távon gondolkodnak, és sikeressé akarják tenni a vállalkozást, július elején egy új, 350 literes üstöt is beüzemeltek a főzdében. – Ebben jóformán kétszer akkora adagokat is le lehet főzni egy menetben, sok időt spórolunk így, valamint ez közelebb visz bennünket a saját márkás pálinka piacra dobásához is.

Mosolygó szilva, csengő barack
Az Esszencia pálinkafőzdébe leginkább a mátyusföldi és a csallóközi régióból hordják a cefrét kifőzetésre. A pálinkafőző-mesterek szívesen adnak tanácsot is a jó cefre elkészítéséhez, melyik gyümölccsel hogyan kell dolgozni, milyen élesztőt kell használni a beoltáshoz. A főzdében természetesen megvannak a gyümölcsfeldolgozó gépek is, de sajnos időben nem nagyon győzik vállalni a gyümölcsfeldolgozást.

Andris örömmel mondja, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti évhez viszonyítva idén nagyon jó a sárgabaracktermés. – Sok helyen megfagyott, de terem azért szépen. Már most látjuk, hogy sokkal többen hoznak barackcefrét. Idén azonban rengeteg szilva is lesz, már most kezdődik annak is a szezonja. Ebben az évben minden gyümölcs hamarabb érik be. Szárazság van, de már a tavasz is forró volt, a vegetációs időszak után a nagy melegek elősegítették a gyümölcs gyorsütemű fejlődését.

Mivel mindketten kedveljük a barackpálinkát, arról kíváncsiskodom Andrisnál, milyen is a jó baracknedűhöz kellő cefre.

– Nagyon szép gyümölcsre van szükség hozzá. Sokan frászt kapnának attól, ha látnák, milyen gyönyörű termés kerül a cefrébe – nevet fel a mester.

Nagyon fontos, hogy a gyümölcs tiszta legyen, ki kell magozni, fel kell aprítani. Házi körülmények között festékkeverő szálakkal tudják szétverni lekvárossá.

A PH beállítása a baktériumok szaporodásának meggátlása miatt fontos. A legjobban kifőzhető cefre nagyjából kéthetes, két hétre rá minden feldolgozott gyümölcs kierjed.

Esszencia
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Ontják magukból az üstök a tüzes vizet
Egy medencényi pálinka

Az Esszencia pálinkafőzdében a fiúk már kiszámolták, hogy nagyjából húsz köbös medencét tudnának megtölteni azzal a mennyiségű pálinkával, amit már összesen kifőztek. Andris a mérők segítségével össze is adja, hogy a kisebbik üstön behígítva közel húszezer liter tüzes vizet mesterkedtek már össze. A másik, az új főzdével közel ezer liternél járnak így a harmadik szezon elején.

Minden gyümölcsnek minden fajtáját ki kell tapasztalni, hogyan kell cefrézni, hogyan kell főzni. A versenyeken tanulunk a legtöbbet. Talán mire megjelenik a saját pálinkánk, már elmondhatjuk, hogy komoly minőségi szintet tudunk képviselni

– jegyzi meg Andris. Idén szeretné kipróbálni a Mirabelle szilvából való főzést is, reménykedik benne, hogy az idő majd engedi ezt a kedvtelést is.

Megjelent a Magyar7 2022/31. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.